Kacsamell fûszeres raguval, almában sült pürével, fantasztikus ízekkel

2017-11-29

sponsored links

Nádas György receptje egy kis változtatással

Nemrég éppen a TvPaprikát néztem, ahol Nádas György Bede Robival ? A boldogság receptjei?-ben a specialitását készítette.

Nagyon megtetszett az alaprecept, rögtön elhatároztam, hogy én is megsütöm. Egy dolog nem jött be igazán, szerintem a pulykamellet kicsit túlsütötte. Meg egyébként sem nagyon szeretem ezt a húsfélét, a csirkemellhez hasonlóan ízetlennek tartom. 

Szerencsére épp kaptam szép (és akciós ? ) kacsamellet, ez lett a ?helyettes? ?

A köretként tálalt almában sült krumplipürérõl pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz.

Összességében egy nagyszerû ünnepi étel kerekedett, pillanatok alatt elfogyott az utolsó morzsáig ?



Sült kacsamell ?gombaábrándokkal?, almában sült krumplipürével



Hozzávalók 4 fõre:

4 nagyobb, vagy 6 közepes kacsamell-filé

1 l tej

5 gerezd fokhagyma



5 dkg vaj

3 gerezd fokhagyma

40 dkg gomba

1 nagy ág kakukkfû, rozmaring, kis csokor bazsalikom

1 ek liszt v. étk. keményítõ

1 ek mustár

4 dl száraz fehérbor

15 dkg füstölt sajt (pl. Szarvasi Scamorza) reszelve



60 dkg krumpli

10 dkg vaj

1,5 dl tej

Só, fehér bors, kevés reszelt szerecsendió

8-10 közepes alma



A krumplit puhára fõzzük, áttörjük, összedolgozzuk a vajjal és a felforrósított tejjel, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót adunk hozzá. Az almák belsejét kivájjuk, kb. 1,5 cm-es hús maradjon körbe. Beletöltjük a kész krumplipürét.

A kacsamelleket bõrét átlósan beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne érjünk. A fokhagymákat átnyomjuk, a tejbe keverjük, belefektetjük a kacsamelleket, pár órára hûtõbe tesszük. Kivéve kicsit megtörölgetjük, bõrrel lefelé egy serpenyõbe fektetjük, kisütjük a zsírjukat, míg világosbarna nem lesz a bõr. Alacsonyra vesszük a lángot, a húsokat minden oldalukon megpirítjuk, félretesszük.

A vajat egy serpenyõben felolvasztjuk, rádobjuk a fokhagymát és az aprított zöldfûszereket. Alacsonyra vesszük a lángot, mikor megérezzük a fokhagyma illatát, rászórjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon megpároljuk. Mikor a lé egy részét elfõtte, megszórjuk a liszttel vagy keményítõvel, összeforgatjuk. Felöntjük a borral és hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük és besûrítjük a szószt. Elzárjuk a gázt, a gombás mártást összekeverjük a sajttal, egy magas falú tûzálló tálba öntjük. Akkorába, amiben kényelmesen elférnek a húsok. A szószba ültetjük, 180 fokon még 10 percet sütjük (ha rozéra szeretnénk a belsejét, elég öt perc is). Kivesszük.

A krumplipürével töltött almákat is megsütjük, amíg a teteje megbarnul.

Tálaláskor 2-3 almát tányérra helyezünk, melléteszünk néhány ek gombaszószt, ráhelyezzük a felszeletelt kacsamelleket.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s