Kacsaleves húsgombóccal- Supã de ra?ã cu peri?oare
sponsored links
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg kacsaaprólék(farhát, mellcsont, nyak, szárnytõ és zúza), 50 dkg sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 2 pasztinák, 1 szelet zeller, 1 szelet karalábé, 1 paprika, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 evõkanál liszt, petrezselyemzöld, zellerzöld, 20 dkg lúdgége tészta, só, 1 teáskanál egész bors, õrölt bors, olaj.
Elkészítése: A kacsahúst megmossuk és hideg vízben fõzni tesszük. Mikor felforrt lehabozzuk, beletesszük a megpucolt hagymát, fokhagymát meg az egész borst, megsózzuk, a lángot takarékra állítjuk és gyöngyözve fõzzük. 30 perc után hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket, az összekötött zöldfûszereket és további 1-1,5 órát fõzzük, vagy amíg a hús könnyen leválik a csontokról. Mikor megvan félrehúzzuk, 5 percig ülepedni hagyjuk, majd a levest leszûrjük. A zöldségeket(sárgarépát és petrezselyemgyökeret) melegen tartjuk, a húst pedig leszedjük a csontokról és ledaráljuk(kb. 25 dkg lesz). Hozzáadjuk a tojást, 1 evõkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk a liszttel, sózzuk, borsózzuk és összedolgozzuk. Olajos kézzel apró gombócokat formázunk, majd belefõzzük a levesbe. A lúdgége tésztát sós vízben megfõzzük és a zöldségekkel együtt a levesbe tesszük. Megszórjuk petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.
Megjegyzés: A gombócmasszát kevés átdarált zöldséggel is szaporíthatjuk.
Supã de ra?ã cu peri?oare
Ingredientepentru 6 persoane: 1 kg tacâmuri de ra?ã(spate, gât, aripi, pipotã ?i inimã), 500 g morcovi, 3 rãdãcini de pãtrunjel, 2 pãstârnac, 1 felie ?elinã, 1 felie gulie, 1 ceapã, 1 ardei, 2-3 cã?ei de usturoi, 1 ou, 1 lingurã fãinã, frunze de pãtrunjel, frunze de ?elinã, 200 g paste gãrtene, sare, piper boabe, piper mãcinat, ulei.
Prepararea: Tacâmurile de ra?ã se spalã, se pun la fiert în apã rece. Când zeama a dat în clocot, se spumeazã, se adaugã sare, piper boabe, ceapa ?i usturoiul curã?ate ?i se fierbe la foc moderat. Dupã cca. 30 minute se adaugã zarzavaturile ?i legumele curã?ate, jumãtate din verde?urile legate ?i se fierbe în continuare timp de 1-1,5 ore, sau pânã când carnea se desprinde de pe oase. Se ia deoparte, se lasã 5 minute, dupã care se strecoarã supa. Legumele se ?in la cald, carnea se ia de pe oase ?i se dã prin ma?ina de tocat carne(va fi cca. 250-300 g). Se adaugã oul, frunze de pãtrunjel mãrun?ite, fãina, se asezoneazã cu sare ?i piper ?i se amestecã. Cu mâna unsã cu pu?in ulei se formeazã peri?oare mici ?i se fierb în supã. Pastele se fierb separat, se strecoarã ?i se adaugã ?i ele în supã, împreunã cu zarzavatul pus deoparte. Se presarã cu frunze de pãtrunjel mãrun?ite.
Sugestie: În compozi?ia de peri?oare se poate adãuga ?i pu?in zarzavat dat ?i el prin ma?ina de tocat.