Kacsahúsleves, kuktában fõzve
sponsored links
HOZZÁVALÓK:
Leves zöldségek : sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, krumpli, kelkáposzta, 25 dkg zöldborsó
0,5 kg kacsa aprólék + 1 kacsamell
szemes bors, só , csipetnyi pirospaprika
Paradicsom, paprika, petrezselyemzöld, egy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma
Masnis tészta a tálaláshoz
Azért nem írtam mennyiséget mert ugyan úgy kell elkészíteni mint ha egy hagyományos húslevest készítenénk és szerintem mindenki szemre rakosgatja bele a hozzávalókat. Ki-ki hogyan és mennyi zöldségekkel szereti.
Elkészítése:
Ha hagyományos módon és nem kuktában készítem a húslevest , ugyan úgy járok el mintha rendes húslevest készítenénk. Vagyis felrakom vízbe a húst lehabozom és utána belepakolom a zöldségeket, fûszereket és kis lángon készre fõzöm. Kb 1-óra.
.... de ha kuktában fõzöm akkor a következõ képen készítem:
Belepakolok mindent a kuktába a fûszereket is a húst kisebb darabokra vágom mint egyébként szoktuk a húslevesbe és a répát zöldséget is.
Felöntöm annyi vízzel ameddig a kuktában a jelölés mutatja,majd lezárom a kuktát.
Nagy lángon felforralom , ilyenkor sípolni kezd a szelep a kuktán.
Ekkor leveszem a gáz lángját a legkisebbre és a szelepet a kuktán függõlegesrõl vízszintesre állítom és innen számítva 35 percig fõzöm.
Közben sós vízben puhára fõzöm a zöldborsót és leszûröm majd félre rakom.
Kinyitom a szelepet óvatosan kiengedem a gõzt és amikor már nem jön gõz, akkor hideg folyó víz alá teszem a kuktát 2-3 percre és ezután nyitom ki.
Szokásos módon leszûröm a levest egy másik fazékba, a zöldségeket karikára és kisebb kockákra vágom, a kacsamellet, zúzáját, máját is kockákra vágom majd így teszem a leszûrt levesbe vissza, az elõzõleg külön sós vízben megfõtt zöldborsóval együtt.
Kifõzöm a masni tésztát és már tálalhatok is.
Az egyik kedvenc húslevesünk.))
Jó étvágyat!