Kabsa, a szaúd-arábiai rizses hús
sponsored links
Nem tudom, ismeritek-e Az arab sorozatot (regény)... Én az eddig megjelent részeket mind elolvastam, mert nagyon-nagyon tetszettek. Nos, ezekben a regényekben hallottam elõször a kabsáról, ami igazából nem más, mint egy rizses hús, csak teljesen más, mint amit mi nevezünk annak. Viszont másságában is isteni, úgyhogy ajánlom kipróbálásra! :)
Kabsa, arab rizses hús
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 30 dkg hosszúszemû rizs, 1-1,2 liter csirkealaplé, 1-1 teáskanál koriandermag, római kömény és frissen reszelt szerecsendió, csilipehely, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg pirított mandula, mogyoró vagy kesudió, olaj, friss koriander.
Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkecombot, és erõs lángon körbepirítjuk a hagymás olajon. A fûszereket mozsárban összezúzzuk, összekeverjük a szerecsendióval, majd a csirkére szórjuk, illetve sózzuk, borsozzuk, és csilipehellyel ízlés szerint ízesítjük. Elkeverjük, hozzáadjuk a rizst, felöntjük az alaplével, és forrásig nagy lángon, majd továbbra kis lángon fõzzük addig, míg minden el nem készül. Végül belekeverjük a kevés langyos vízbe áztatott, leszûrt mazsolát, rászórjuk a mandulát vagy mogyorót, és lazán összeforgatjuk. Tálalás elõtt megszórjuk aprított korianderlevéllel.
Megjegyzés: Kabsát leginkább birka-, bárány- vagy kecskehúsból készítenek Szaúd-Arábiában, de nem ritka a csirkébõl vagy a marhából készült változat sem. Sertést az arabok nem esznek.