K?v?-karamellkr?mes mini torta
sponsored links
Szerintem ez a kr?m mind k?z?l a legfinomabb, ?vtizedek ?ta k?sz?tem, a legnagyobb kedvencem.
Pisk?ta:
6 toj?s
6 ev?kan?l krist?lycukor
6 ek mandulaliszt + 2 ek finomliszt (ha csak finomlisztb?l s?tj?k, ?sszesen 6 ek kell)
1/2 s?t?por (most kifelejt?d?tt, de ?gy is t?k?letes pisk?ta lett).
6 toj?s feh?rj?t kem?ny habb? felvertem, egyes?vel hozz?adtam a toj?s s?rg?j?t, a liszteket. (Az ?llaga megk?v?nt m?g 2 ev?kan?l mandulalisztet, ?gy lett ?sszesen 6 ek-nyi.)
16 cm-es tapad?smentes kapcsos torta forma alj?ba k?rform?ra v?gott s?t?pap?rt tettem, az oldal?t vajjal kikentem. 160C fokon s?t?ttem. Ezen az alacsony h?fokon s?tve egyenletes, t?k?letesen sima fel?lete van a kis?lt pisk?t?nak, nem emelkedik fel a k?zepe.
Elk?sz?tj?k a kr?met:
Karamellhez:
200 g krist?lycukor
1 dl f?z?tt fekete k?v?
Habar?shoz:
350 ml hideg tej
6 p?pos ek finomliszt
6 ek krist?lycukor
200 g vaj
Kardamon cseppek
Belocsol?shoz 100 ml k?v? 2 k?v?skan?l cukorral.
Elk?sz?t?s:
200 g cukrot vastag fal? serpeny?ben megolvasztottam, karamelliz?ltam, amikor sz?p aranys?rga sz?ne lett, fel?nt?ttem a k?v?val. Kis t?z?n hagytam forrni, am?g felolvadt a karamelliz?lt cukor.
Ekkor folytonosan keverve bele?nt?ttem a habar?st, s?r?re f?ztem. Ki kell f?zni, tov?bb, mint a pudingport szoktuk, hogy ne legyen lisztes ?ze. 10 perc ?ll?s ut?n hozz?adtam m?g 6 ek cukrot. Hagytam kih?lni, majd habosra kevertem a vajjal.
A kr?m k?stolgat?s?val vigy?zzunk, mert rohamosan fogy a mennyis?ge! :)
A pisk?t?t v?zszintesen 3 r?szre v?gtam k?ssel. Belocsoltam: egy lef?z?tt KV adaggal (kb 100 ml), amibe szint?n cseppentettem kardamomot (ha nincs, vagy nem szereti, kihagyhat?). Mindenk?ppen hozz? kell adni 1-2-3 te?skan?l cukrot, hagyni felold?dni. A cukor n?lk?l ?zetlen lesz. Te?skan?llal mindegyik pisk?takorongot meg?nt?ztem.
Bet?lt?ttem a kr?mmel, k?v?lr?l is, dar?lt piszt?ci?val d?sz?tettem.