K?rt?s-aszalt v?r?s ?fony?s sal?ta kecskesajttal, pir?tott szalonn?val
sponsored links
V?g?rv?nyesen a gy?m?lcs?s sal?t?k rabjai lett?nk! :) A kor?bbi kedvenc ?tterm?nkben k?stolt, ?s azt?n gyakran rendelt m?ln?s sali az oka, hogy ?zl?sileg elindultunk ezen az ?r?mteli ?ton, de egy darabig m?g v?ratott mag?ra, hogy saj?t kez?leg is ilyesmit k?sz?tsek. Erre id?n ker?lt el?sz?r sor, de nem a m?r nagyon ismert m?ln?sra, hanem egy sz?l?vel k?sz?lt v?ltozat lett az, ami v?g?l megpecs?telte a sorsunkat. Egy lavina gyorsas?g?val szerelmesedt?nk bele a fent nevezett sal?t?ba, amit azt?n ?gy, ?gy, am?gy vari?ltam a tavasz ?s a ny?r folyam?n, m?g v?g?l egy f?szeres joghurttal alaposan nyakon ?nt?tt kre?ci? lett az abszol?t befut?.
Most viszont k?rt?vel ?s h?zi kecskesajttal gazdag?tott, de joghurt n?lk?li sal?t?t gondoltam ki, amibe v?g?l ? alig ?szrevehet?en ? m?gis belezuttyant egy leheletnyi joghurt, szapor?tand? az ?ntet mennyis?g?t. :D
A kecskesajtot Baranyi Csaba v?f?lyt?l vett?k, aki sajtk?sz?t?k?nt is tev?kenykedik. A sajtj?ra egy kor?bbi szomsz?dunk h?vta fel a figyelm?nket, aki ?gy aposztrof?lta, hogy ?das ist der beste Ziegenk?se, den ich je gegessen habe?, azaz sz?m?ra ez a valaha k?stolt legfinomabb kecskesajt. Mi pedig ezen felbuzdulva, k?rt?nk k?stol?t. Az igencsak j?l vizsg?zott pr?ba adag ut?n m?r nem csup?n n?h?ny dek?nyit vett?nk.
?n m?r akkor tudtam, hogy k?rt?vel fogom ?sszeh?zas?tani ezt a k?zm?ves finoms?got. A t?bbi ?sszetev? haszn?lata menet k?zben alakult ki, ?gy a pir?tott szalonn?? is. Mivel ez ut?bbi a gyakran t?lalt sz?l?s salimban egyszer m?r j? pontot kapott, ez?rt ebbe a k?rt?sbe is beloptam.
Amikor az els? falatot a sz?mba vettem, nagyon vigyorogtam, mert az ?ntet szerintem pont olyanra sikeredett, mint amilyen az a szeretett m?ln?s sal?t?ban volt. T?k?letesnek ?reztem az ?sszhangot a sal?ta ?alkatr?szei? k?z?tt ? val?di ?zkavalk?d tobz?dott a nyelvem alatt! :)
Most viszont k?rt?vel ?s h?zi kecskesajttal gazdag?tott, de joghurt n?lk?li sal?t?t gondoltam ki, amibe v?g?l ? alig ?szrevehet?en ? m?gis belezuttyant egy leheletnyi joghurt, szapor?tand? az ?ntet mennyis?g?t. :D
A kecskesajtot Baranyi Csaba v?f?lyt?l vett?k, aki sajtk?sz?t?k?nt is tev?kenykedik. A sajtj?ra egy kor?bbi szomsz?dunk h?vta fel a figyelm?nket, aki ?gy aposztrof?lta, hogy ?das ist der beste Ziegenk?se, den ich je gegessen habe?, azaz sz?m?ra ez a valaha k?stolt legfinomabb kecskesajt. Mi pedig ezen felbuzdulva, k?rt?nk k?stol?t. Az igencsak j?l vizsg?zott pr?ba adag ut?n m?r nem csup?n n?h?ny dek?nyit vett?nk.
?n m?r akkor tudtam, hogy k?rt?vel fogom ?sszeh?zas?tani ezt a k?zm?ves finoms?got. A t?bbi ?sszetev? haszn?lata menet k?zben alakult ki, ?gy a pir?tott szalonn?? is. Mivel ez ut?bbi a gyakran t?lalt sz?l?s salimban egyszer m?r j? pontot kapott, ez?rt ebbe a k?rt?sbe is beloptam.
Amikor az els? falatot a sz?mba vettem, nagyon vigyorogtam, mert az ?ntet szerintem pont olyanra sikeredett, mint amilyen az a szeretett m?ln?s sal?t?ban volt. T?k?letesnek ?reztem az ?sszhangot a sal?ta ?alkatr?szei? k?z?tt ? val?di ?zkavalk?d tobz?dott a nyelvem alatt! :)
Hozz?val?k 2 szem?lyre:
20 dkg j?gsal?ta
15 dkg szeletelt h?sos szalonna
10 dkg kecskesajt
1 k?rte (n?lam Bosc kobak ?s Coference vegyesen)
2 ek. aszalt v?r?s ?fonya
6 dkg pek?ndi?
2 ek. extra sz?z ol?vaolaj
2 ek. almaecet
1 tk. balzsamecet
1 ek. (ak?c)m?z
1 ek. nat?r joghurt
2 kis gerezd fokhagyma
1 mk. kakukkf?
1 mk. oreg?n?
?r?lt fekete bors
elk?sz?t?s:
- A szalonnaszeleteket n?gyfel? v?gjuk, ?s zsirad?kmentes serpeny?ben megpir?tjuk. Pap?rt?rl?re szedve leitatjuk r?luk a zs?rt, ?s ?gy hagyjuk kih?lni.
- A megmosott k?rt?t h?jast?l n?gybe v?gjuk, magh?z?t kivessz?k, ?s keresztben vagy hossz?ban v?kony szeletekre v?gjuk.
- A durv?ra darabolt di?t zsirad?kmentes serpeny?ben megpir?tjuk, h?lni hagyjuk. A kecskesajtot felszelj?k. A j?gsal?t?t darabokra t?pkedj?k.
- Az ?ntethez az ol?vaolajat elkeverj?k az alma- ?s a balzsamecettel, a m?zzel, joghurttal, ?tt?rt fokhagym?val, f?szerekkel.
- A j?gsal?t?t, a k?rt?t, ?fony?t, kecskesajtot, valamint a fele mennyis?g? pir?tott szalonn?t t?lba tessz?k, meglocsoljuk az ?ntettel, ?s alaposan, de ?vatosan ?sszeforgatjuk.
- Elosztjuk k?t t?ny?ron, megsz?rjuk a t?bbi szalonn?val, a pir?tott di?val, ?s t?laljuk.
Term?szetesen haszn?lhatunk vegyes z?ldeket is, k?l?n?sen illik hozz? a rukkola.