Júniusi piaci körkép receptekkel
sponsored links
Ha van erõtök, mindenképpen menjetek júniusban is piacra. Mondjuk reggel 6-kor, amikor még lehet mozogni, és nem döngöl az aszfaltba a meleg. Érik a cseresznye, a meggy, a málna, a pöszméte (piszke, egres, köszméte, stb.), a ribizli, a sárgabarack. Szamóca is van még, bár végét járja már a szezonja. Zöldségfronton is jó a helyzet. Van zsenge cukkini, karalábé, karfiol, brokkoli, és persze az örök kedvencem, a zöldborsó.
Az az igazság, hogy leginkább nyersen szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket is, de azért nem csak nyersen esszük. Szóval, ha mindenki túlélte a hõséget, isteni dolgokat készíthetünk a friss zöldségekbõl, gyümölcsökbõl. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy kis összefoglaló a hónap sztárjairól.
Vigyázat, bõ lére eresztett írás, sok okossággal okoskodással.
Zöldségek
Nem tudok letekeredni az újkrumpliról, fõleg a parázskrumpliról. Ez az apró szemû krumpli az egyik legjobb dolog a tavasz végén, nyár elején. Olyan vékony, hártyaszerû a héja, hogy nem is kell bajlódni a pucolásával. Elég csak alaposan átmosni, kicsit megdörzsölni és úgy ahogy van, megsütni. Akár sütõben, akár grillen fóliába csomagolva, vagy serpenyõben liba/kacsazsíron sütjük, isteni lesz. Köretként is jól viselkedik, de mi leginkább magában szeretjük, esetleg kevés tejföllel, vagy valamilyen intenzívebb sajttal.
Libazsíron pirított petrezselymes citromos parázskrumpli
Ha meleg, akkor kovászos uborka. Jéghidegen az egyik legüdítõbb dolog a kánikulában. Ha csak magában esszük, akkor is isteni, de akár krémlevest is készíthetünk belõle, kaporral, kefirrel, amit jól behûtve fogyaszthatunk. A lenti kovászos uborka recept még a nagymamától maradt rám, mindig így teszem el. De azt hiszem, ezen a téren is érvényes az ahány ház, annyi szokás elv.
Kovászos uborka
A paradicsom is újra fénykorát éli. Van íze, illata, leve. A burgonyafélék családjába tartozik, amit itthon leginkább zöldségként használunk fel. Számtalan fajtája van, kezdve a nálunk leginkább ismert hagyományos piros verziótól, de létezik kis bogyójú, piros és sárga cseresznye alakú, körte alakú, zöld, csíkos vagy akár hosszan barázdált paprika alakú is. Jelentõs mértékben tartalmaz C vitamint és karotint, de magas az A, B1 és B2 vitamintartalma is. Tomatint tartalmaz, amelyet gombás betegségek, gyulladásos folyamatok kezelésére használnak (kenõcsökbe teszik). Magas likopin tartalma jelentõsen hozzájárulhat az egészségünk megõrzéséhez, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét , ráadásul védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen is. A népi gyógyászatban ízületi gyulladások kezelésére is alkalmazzák. szárított leveles hajtását fürdõvízbe teszik.
Megsütve vagy nyersen, salátába mondjuk kevés kecske ? vagy juhsajttal, lilahagymával, balzsamecettel, vagy hideg levesként is remek fogást készíthetünk paradicsomból, paradicsommal.
Sültparadicsom ? leves
Tejszínes fûszeres paradicsomleves
Ez a két leves jéghidegen nagyszerû nyári frissítõ, ráadásul laktató is, már ha egyáltalán van étvágyunk.
A cukkini a spárgatökök családjához tartozik, már van friss, szabadföldi is. Számtalan változata létezik a sötétzöldtõl egészen a sötétszürke csíkosig. Én leginkább a zsenge bébi cukkinit szeretem, amit akár savanyíthatunk is. Erre még az Apósom kapatott rá, aki imádja savanyúságként a bébi cukkinit. Jól megfertõzött vele. Egészen elképesztõ, mennyire változatosan használhatjuk a konyhában. Készíthetünk belõle levest, gazdagíthatjuk vele a pörköltet, vagy a lecsónkat, salátába tehetjük nyersen, vagy grillezve, meg is tölthetjük, de akár még sütemények tésztájába is belecsempészhetjük. Élettani hatásait tekintve is figyelemreméltó. Hamar jól lakhatunk tõle, viszont nem hizlal. A fogyasztása jótékonyan hat a szívünkre, a látásunkra és a csontjainknak. Húsa fõleg C vitaminban gazdag, de A és B6 vitaminok is bõven találhatóak benne. Ne szabaduljunk meg a héjától sem, ami jelentõs béta karotint és antioxidánsokat is tartalmaz. Az asztma kezelésében és gyulladások csökkentésében is segítségünkre lehet.
Kapros túrós cukkinilepény
Cukkinikrémleves (jéghidegen is isteni)
Cukkinis tészta pirított dióval
Tavaszi vegyes saláta grillezett cukkinivel
Sonkás cukkinis quiche
Ha valamikor, akkor most aztán igazán zsenge és édes a karalábé. Gyerekkorom óta nagyon szeretem, de sokáig csak nyersen, vagy töltve ettem, mert más lehetõséget nem láttam benne. Pedig van. Fõzelékként, krémlevesként, salátába is mennyei. Remek B1, B2, B6 és C ? vitamin forrás. És még a zsenge levelei is felhasználhatóak. Akár zöldségalapléhez, akár pestoba, de fõzelékbe és salátába is bátran tehetjük.
Zsályás karalábékrémleves
Karalábéfõzelék joghurttal és citrommal
A zöldborsóra még mindig nagyon rá vagyok kattanva. Pedig volt idõ, amikor ki lehetett kergetni vele a világûrbõl is a semmibe. Szerencsére ez már nem így van. A májusi körképben is szerepelt néhány recept, de azért hoztam néhány újat is.
Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal
Nagyon tavaszi saláta
Citromos zöldborsóleves
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval
Citromos zöldborsó leves
A karfiol klasszikusan az az alapanyag, amitõl sütés, fõzés közben és után még sokáig jellegzetes SZAG marad a lakásban. De ettõl még finom. A környezetemben megosztó zöldség, van aki imádja, van, aki szerint ez az egyik legnagyobb emberiség elleni bûncselekmény. Én szeretem. Bárhogyan. Nyersen, levesben, sütve egy kis fûszeres morzsával a tetején. Még rántva is.
Sült karfiolkrémleves
Gyümölcsök
Az az igazság, hogy a zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is nyersen szeretem a legjobban. Csak úgy, magában enni a meggyet, a cseresznyét, a sárgabarackot, vagy a szamócát. De azért desszertekben is isteniek.
Ugyan a szamóca szezonja lecsengõben van, de azért még kapható, ráadásul most már tényleg olcsó. Isteni, ízes, édes, lédús.
Citromfüves bodzás nyers szamócaleves
Meggy, meggy, meggy. Sötétbordó, roppanós, illatos. Rendkívül gazdag antioxidánsokban. Magas az A és C vitamin tartalma, nagyon jó hatással bír a vérre, amivel számos szervünk is jól jár, mint a vese, a szív vagy a máj. B vitamin tartalma remekül segíti az emésztést, mivel serkenti a gyomor mûködését. Magas kalcium, kálium és magnézium tartalma miatt tisztítja a vért és az ereket, erõsíti a szívizmot. Persze, mint általában a gyümölcsök, a meggy is akkor turbózza fel a szervezetünket igazán, ha nyersen esszük, de azért sütikben sem utolsó.
Bodzavirág szirupos meggyes sütemény
Nagymamám meggyes lepénye
Meggyes morzsás süti
A cseresznye is virul már. Remek A, B és C vitamin forrás, de magas a kálium, kalcium, foszfor és nátrium tartalma is. Remek vértisztító, ami a bõr tisztulásához is jelentõsen hozzájárul. Én néhány napja gyümölcslevesbe tettem, amit fõzés nélkül, a lehetõ legegyszerûbben készítettem el. Nem is kellett más ebben a forróságban. Sütikbe is remekül passzol, könnyû poharas desszertekhez is adhatjuk, akár nyersen is.
Vegyi gyümileves fõzés nélkül
Sárgabarack is kapható már, nagyon finomat vettem a hétvégén. Ehetjük nyerse, de szárítva is, tehetjük levesbe és lekvárt is fõzhetünk belõle. Jelentõs a kálium tartalma, sok benne az élelmi rost is, ami segíti az emésztést. Magas az A és C vitamin tartalma.
Barackos süti
A facebook-on is megtaláltok, itt.
Májusi piaci körkép receptekkel
Áprilisi piaci körkép receptekkel
Márciusi piaci körkép receptekkel
Januári piaci körkép receptekkel
Az az igazság, hogy leginkább nyersen szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket is, de azért nem csak nyersen esszük. Szóval, ha mindenki túlélte a hõséget, isteni dolgokat készíthetünk a friss zöldségekbõl, gyümölcsökbõl. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy kis összefoglaló a hónap sztárjairól.
Vigyázat, bõ lére eresztett írás, sok okossággal okoskodással.
Zöldségek
Nem tudok letekeredni az újkrumpliról, fõleg a parázskrumpliról. Ez az apró szemû krumpli az egyik legjobb dolog a tavasz végén, nyár elején. Olyan vékony, hártyaszerû a héja, hogy nem is kell bajlódni a pucolásával. Elég csak alaposan átmosni, kicsit megdörzsölni és úgy ahogy van, megsütni. Akár sütõben, akár grillen fóliába csomagolva, vagy serpenyõben liba/kacsazsíron sütjük, isteni lesz. Köretként is jól viselkedik, de mi leginkább magában szeretjük, esetleg kevés tejföllel, vagy valamilyen intenzívebb sajttal.
Libazsíron pirított petrezselymes citromos parázskrumpli
Ha meleg, akkor kovászos uborka. Jéghidegen az egyik legüdítõbb dolog a kánikulában. Ha csak magában esszük, akkor is isteni, de akár krémlevest is készíthetünk belõle, kaporral, kefirrel, amit jól behûtve fogyaszthatunk. A lenti kovászos uborka recept még a nagymamától maradt rám, mindig így teszem el. De azt hiszem, ezen a téren is érvényes az ahány ház, annyi szokás elv.
Kovászos uborka
A paradicsom is újra fénykorát éli. Van íze, illata, leve. A burgonyafélék családjába tartozik, amit itthon leginkább zöldségként használunk fel. Számtalan fajtája van, kezdve a nálunk leginkább ismert hagyományos piros verziótól, de létezik kis bogyójú, piros és sárga cseresznye alakú, körte alakú, zöld, csíkos vagy akár hosszan barázdált paprika alakú is. Jelentõs mértékben tartalmaz C vitamint és karotint, de magas az A, B1 és B2 vitamintartalma is. Tomatint tartalmaz, amelyet gombás betegségek, gyulladásos folyamatok kezelésére használnak (kenõcsökbe teszik). Magas likopin tartalma jelentõsen hozzájárulhat az egészségünk megõrzéséhez, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét , ráadásul védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen is. A népi gyógyászatban ízületi gyulladások kezelésére is alkalmazzák. szárított leveles hajtását fürdõvízbe teszik.
Megsütve vagy nyersen, salátába mondjuk kevés kecske ? vagy juhsajttal, lilahagymával, balzsamecettel, vagy hideg levesként is remek fogást készíthetünk paradicsomból, paradicsommal.
Sültparadicsom ? leves
Tejszínes fûszeres paradicsomleves
Ez a két leves jéghidegen nagyszerû nyári frissítõ, ráadásul laktató is, már ha egyáltalán van étvágyunk.
A cukkini a spárgatökök családjához tartozik, már van friss, szabadföldi is. Számtalan változata létezik a sötétzöldtõl egészen a sötétszürke csíkosig. Én leginkább a zsenge bébi cukkinit szeretem, amit akár savanyíthatunk is. Erre még az Apósom kapatott rá, aki imádja savanyúságként a bébi cukkinit. Jól megfertõzött vele. Egészen elképesztõ, mennyire változatosan használhatjuk a konyhában. Készíthetünk belõle levest, gazdagíthatjuk vele a pörköltet, vagy a lecsónkat, salátába tehetjük nyersen, vagy grillezve, meg is tölthetjük, de akár még sütemények tésztájába is belecsempészhetjük. Élettani hatásait tekintve is figyelemreméltó. Hamar jól lakhatunk tõle, viszont nem hizlal. A fogyasztása jótékonyan hat a szívünkre, a látásunkra és a csontjainknak. Húsa fõleg C vitaminban gazdag, de A és B6 vitaminok is bõven találhatóak benne. Ne szabaduljunk meg a héjától sem, ami jelentõs béta karotint és antioxidánsokat is tartalmaz. Az asztma kezelésében és gyulladások csökkentésében is segítségünkre lehet.
Kapros túrós cukkinilepény
Cukkinikrémleves (jéghidegen is isteni)
Cukkinis tészta pirított dióval
Tavaszi vegyes saláta grillezett cukkinivel
Sonkás cukkinis quiche
Ha valamikor, akkor most aztán igazán zsenge és édes a karalábé. Gyerekkorom óta nagyon szeretem, de sokáig csak nyersen, vagy töltve ettem, mert más lehetõséget nem láttam benne. Pedig van. Fõzelékként, krémlevesként, salátába is mennyei. Remek B1, B2, B6 és C ? vitamin forrás. És még a zsenge levelei is felhasználhatóak. Akár zöldségalapléhez, akár pestoba, de fõzelékbe és salátába is bátran tehetjük.
Zsályás karalábékrémleves
Karalábéfõzelék joghurttal és citrommal
A zöldborsóra még mindig nagyon rá vagyok kattanva. Pedig volt idõ, amikor ki lehetett kergetni vele a világûrbõl is a semmibe. Szerencsére ez már nem így van. A májusi körképben is szerepelt néhány recept, de azért hoztam néhány újat is.
Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal
Nagyon tavaszi saláta
Citromos zöldborsóleves
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval
Citromos zöldborsó leves
A karfiol klasszikusan az az alapanyag, amitõl sütés, fõzés közben és után még sokáig jellegzetes SZAG marad a lakásban. De ettõl még finom. A környezetemben megosztó zöldség, van aki imádja, van, aki szerint ez az egyik legnagyobb emberiség elleni bûncselekmény. Én szeretem. Bárhogyan. Nyersen, levesben, sütve egy kis fûszeres morzsával a tetején. Még rántva is.
Sült karfiolkrémleves
Gyümölcsök
Az az igazság, hogy a zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is nyersen szeretem a legjobban. Csak úgy, magában enni a meggyet, a cseresznyét, a sárgabarackot, vagy a szamócát. De azért desszertekben is isteniek.
Ugyan a szamóca szezonja lecsengõben van, de azért még kapható, ráadásul most már tényleg olcsó. Isteni, ízes, édes, lédús.
Citromfüves bodzás nyers szamócaleves
Meggy, meggy, meggy. Sötétbordó, roppanós, illatos. Rendkívül gazdag antioxidánsokban. Magas az A és C vitamin tartalma, nagyon jó hatással bír a vérre, amivel számos szervünk is jól jár, mint a vese, a szív vagy a máj. B vitamin tartalma remekül segíti az emésztést, mivel serkenti a gyomor mûködését. Magas kalcium, kálium és magnézium tartalma miatt tisztítja a vért és az ereket, erõsíti a szívizmot. Persze, mint általában a gyümölcsök, a meggy is akkor turbózza fel a szervezetünket igazán, ha nyersen esszük, de azért sütikben sem utolsó.
Bodzavirág szirupos meggyes sütemény
Nagymamám meggyes lepénye
Meggyes morzsás süti
A cseresznye is virul már. Remek A, B és C vitamin forrás, de magas a kálium, kalcium, foszfor és nátrium tartalma is. Remek vértisztító, ami a bõr tisztulásához is jelentõsen hozzájárul. Én néhány napja gyümölcslevesbe tettem, amit fõzés nélkül, a lehetõ legegyszerûbben készítettem el. Nem is kellett más ebben a forróságban. Sütikbe is remekül passzol, könnyû poharas desszertekhez is adhatjuk, akár nyersen is.
Vegyi gyümileves fõzés nélkül
Sárgabarack is kapható már, nagyon finomat vettem a hétvégén. Ehetjük nyerse, de szárítva is, tehetjük levesbe és lekvárt is fõzhetünk belõle. Jelentõs a kálium tartalma, sok benne az élelmi rost is, ami segíti az emésztést. Magas az A és C vitamin tartalma.
Barackos süti
A facebook-on is megtaláltok, itt.
Innen is szemezgethettek
Májusi piaci körkép receptekkel
Áprilisi piaci körkép receptekkel
Márciusi piaci körkép receptekkel
Januári piaci körkép receptekkel