Július 14.: Sárgabarackos quiché a francia nemzeti ünnep tiszteletére
sponsored links
Az nem újdonság, hogy imádom Franciaországot, jártam is ott nemegyszer. Viszont idén -igaz, csak itthonról, sajnos- kicsit velük ünnepelek én is. Az egyik alap süteményüket, édes quichét sütöttem, sárgabarackosat, ha már éppen ez érik a kertemben.
A recepthez -nemzeti ünnep lévén- némi történelemóra is jár, úgyhogy menthetetlenül megtudtok Ti is valamit arról, mirõl is szól egy franciának július 14-e.
1789-ben ezen a napon foglalták el a Bastille-t: ez volt a nép gyõzelme a monarchia felett, majd 1880. július 6-tól nyilvánították nemzeti ünneppé. 2007-ben éppen Párizsban nyaraltam ekkor - háát, nem semmi, hihetetlen nagyszabású ünnepséget varázsolnak erre a napra a franciák. Az egész 13.-án este kezdõdik egy fáklyás menettel, másnap délelõtt katonai felvonulás (harangok vagy sortûz jelzi a kezdetét), majd ebéd után következnek a mûsorok és rendezvények. Este mulatság, koncertek és egy igazán gyönyörû tûzijáték zárja a napot.
Visszatérve a sütire, ez egy hihetetlenül egyszerû tésztán alapul: liszt-vaj-só-cukor-víz, gyorsan gyúrd össze, pihentesd hûtõben, nyújtsd ki, süsd meg... Ahogy Julia Child mondaná (bocs, mondja is a könyvében): ez egy bolondbiztos sütemény, elég nehéz elrontani, viszont ezerféleképp variálható. Variálják is, az alap quiché-ken kívül minden valamirevaló francia ...