Júdásfülgomba a konyhámban
sponsored links
A Júdásfülgomba (Auricula auricularia-judae) talán a legfurcsább erdei gomba, ami a konyhánkba kerülhet. Belül kicsit kocsonyás, kívül porcos, roppanós állaga miatt lesz érdekes az ételben, így sokan kedvelik. Az alakja és talán a rugalmas állaga is fülre emlékeztet. Hogy miért éppen Júdásnak a fülére? Gyakorta terem fekete bodzán, így az tartják, hogy Júdásnak - aki bodzafára akasztotta fel magát szégyenében - ottmaradt a füle a bodzatörzsön. Csapadékos idõben az év minden szakában megjelenhetnek termõtestei korhadó, elhalt faágakon fatörzseken, nem csak bodzán. Télen is gyûjthetõ, és a gombaszegény téli idõben nagyon szoktam örülni, ha találok.
A Júdásfülgombának nincs meg a jellegzetes gombaíze, sõt semmilyen jellegzetes íze nincs. Ásványi anyagokban viszont gazdag és gyógyhatásokkal is rendelkezik, valamint jó tudni, hogy véralvadásgátló hatása is van. Utóbbival fõként azoknak kell számolni, akik hasonló hatású gyógyszert szednek.
Felismerése: Igen jellegzetes alakú és állagú gomba, kevés fajjal téveszthetõ, de azért van mivel, pl a fiatal szalagos fülgomba, vagy a barna csészegomba hasonlít rá. (Gombaszakellenõrök listája)
Gyûjtése, elkészítése, tartósítása: Mint minden gombát tisztán, fa- és talajdaraboktól megtisztítva gyûjtsük. Akkor jó, ha szép, ép füleket látunk, amikor öreg, elkezd szétesni, kívül is kocsonyás, ragacsos. Mosható gomba, nem ázik szét, így felhasználás elõtt alaposan mossuk meg.
Fõzve, párolva ehetõ, sütni nem igen szokták - legfeljebb tojásos gombába - de szerencsés esetben, finoman szétdörzsölve szétnyitható a fül két külsõ rétege, a belsõ kocsonyás réteg szétnyílik, így a gomba belseje megtölthetõ és panírozva kirántható. Levesekbe fõzve talán a legfinomabb, de szószos ételbe, gombás tojásba, vegyes pörköltbe, sõt megpárolva salátába, rizs- vagy más gabonaköretbe is tehetõ. Bár látványa furcsa, az ételben mégis el lehet helyezni, úgy, hogy mutatós is legyen. Sötétbarna színe fõzés után is megmarad, így világos színû ételben mutat jól. Én a kisebb méretû gombákat nem vágom össze, úgy még gusztább.
Jól szárítható. A kiszáradt gombák, ha felveszik újra a vizet, olyanok, mintha frissen szedtük volna. Savanyúságnak eltéve is sokan kedvelik.
Jó tanács: Pároláskor, tojásba sütéskor fedõ alatt, óvatosan pároljuk, süssük, mert ki tud ugrani a serpenyõbõl.
Én ilyesmiket készítek belõle:
Csalános júdásfüle leves, újhagyma zölddel, medvehagyma zöld termésével, petrezselyemmel, bazsalikommal, borssal fûszerezve, tojásrántotta betéttel. |
a fenti leves alapanyagai |
Tárkonyos, tejszínes, citromos, lila pereszkés, júdásfülés raguleves |
Tormás, tejfölös téli fülõke-júdásfülgomba leves |
Tejfölös, téli erdei gombaleves, júdásfülével, laskával, télifülõkével |
Júdásfülgombás, csalános hajdinasaláta. A gombát párolva kevertem a salátába |
Vad levélzöldséges, júdásfülés leves húsgombóccal. Erdei levélmix + kerti gyökérmix + júdásfüle + húsgombóc + elképesztõ színû, házi õrölt pirospaprika |
egyszerû júdásfülleves kockára vágott tojásrántotta betéttel |
Júdásfülés zöldséges tojás maradék hasznosítással leves-zöldséggel |