Jósoló süti: a szerencsesüti
sponsored links
Szerencsesüti
Eredetit sosem ettem, viszont már próbálkoztam az elkészítésével. Az elsõ kísérletem nem sikerült a legjobban, vastag, bumszli tésztája volt és inkább hasonlított a vaníliás holdakra, mint egy szerencsesütire.
De aztááán?. AZTÁÁÁÁN?Szóval készültem a Restaurant Dayre és szerettem volna valami zsákbamacska szerûséget vagy tombolát kitalálni. És akkor ugrott be a szerencsesüti, abban úgyis jóslatok vannak és akkor az egyikben elrejtek egy GRATULÁLOK feliratot, amivel nyerni lehet. Konkrétan egy 22 cm átmérõjû csokitortát dobtam fel az érdeklõdõknek.
Kb. 25 db szerencsesütihez:
70 g vaj
70 g porcukor
40 g tojásfehérje
10 dkg finomliszt
A puha vajat a porcukorral alaposan felhabosítjuk, majd egyenként hozzácsurgatjuk a tojásfehérjét, és a lisztet is belekeverjük a géppel.
Teljesen egynemû, sima masszát kell kapjunk.
Vékony, kb. 1 mm vastag, 10-11 cm átmérõjû kört kenünk a masszából jó minõségû szilikonos sütõpapírra, vagy szilikonlapra. Ügyeljünk, hogy teljesen sima legyen, mert a legkisebb egyenetlenség is kijön majd sütéskor. Az is nagyon fontos, hogy tényleg szinte papír vékony legyen, mert csak így lesz a kész süti roppanós.
Ha csak egy kicsit is vastag a tészta, akkor elõször hajtogatáskor fog a sarkoknál törni, végül pedig nem tud teljesen kiszáradni majd és roppanós törés helyett inkább szakadni fog a tészta mikor kinyitják. Ez sem jó.
Légkeverés nélkül, 200 fokos sütõben kb. 1-2 perc alatt addig sütjük, míg szép aranyló nem lesz a széle, majd azonnal készre formázzuk a sütiket.
A sütõbõl kivéve kb. 5-10 másodperced van készre hajtogatni a sütit, így sietned kell nagyon.
Ezért a szerencsesütiket egyenként kell sütni.
Hagyjuk pár percig hûlni, hogy teljesen megszilárduljon, majd tegyük bele a papírtekercset.
Ha állnak a levegõn, hajlamosak felpuhulni, így kihûlés után légmentesen lezárva érdemes õket tárolni.
Én celofánba csomagoltam õket, amíg tartott az anyag.
Jóslatokat lehet találni a neten több helyen. Keress rá guglin.
Én 50 db-ot készítettem, vagyis dupláztam az adagot. Jó pár órán át sütögettem õket, arról nem is beszélve, hogy teflon kéz szükséges a hajtogatásukhoz, hiszen a 200 fokos tésztát kell készre hajtanod és egy bizonyos darabszámnál már elkezdenek fájni az ujjbegyeid?. De azért elviselhetõ volt és sikerült legyártani az 50 darabot.
Aznap senki nem húzta ki a szerencsés sütit, maradt pár darab. Apa harapott rá a nyerõ fecnire 2 nap múlva.
De újra felajánlottam a tortát és meg is nyerték, nemsokára elkészül.
Kíváncsi vagy, miket készítettem még a vendégek számára a Restaurant Dayen? (Amik már megjelentek a blogon.)
GYÖMBÉRSZÖRP
CITROMFÛSZÖRP
AMERIKAI CSOKIS KEKSZ
NUTELLÁS HAB MANDULÁS CSÓKOKKAL
CSOKOLÁDÉ TORTA
SUSHI
BROWNIE
TÁPIÓKAPUDING ZÖLDPARADICSOMLEKVÁRRAL
BLACK VELVET CUPCAKE
BONBONOK
MACARONOK
KARAMELLIZÁLT FEHÉRCSOKOLÁDÉ
CITROM PITE
Ha tetszett a recept, csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Recept forrása: Apróséf
Eredetit sosem ettem, viszont már próbálkoztam az elkészítésével. Az elsõ kísérletem nem sikerült a legjobban, vastag, bumszli tésztája volt és inkább hasonlított a vaníliás holdakra, mint egy szerencsesütire.
De aztááán?. AZTÁÁÁÁN?Szóval készültem a Restaurant Dayre és szerettem volna valami zsákbamacska szerûséget vagy tombolát kitalálni. És akkor ugrott be a szerencsesüti, abban úgyis jóslatok vannak és akkor az egyikben elrejtek egy GRATULÁLOK feliratot, amivel nyerni lehet. Konkrétan egy 22 cm átmérõjû csokitortát dobtam fel az érdeklõdõknek.
Kb. 25 db szerencsesütihez:
70 g vaj
70 g porcukor
40 g tojásfehérje
10 dkg finomliszt
A puha vajat a porcukorral alaposan felhabosítjuk, majd egyenként hozzácsurgatjuk a tojásfehérjét, és a lisztet is belekeverjük a géppel.
Teljesen egynemû, sima masszát kell kapjunk.
Vékony, kb. 1 mm vastag, 10-11 cm átmérõjû kört kenünk a masszából jó minõségû szilikonos sütõpapírra, vagy szilikonlapra. Ügyeljünk, hogy teljesen sima legyen, mert a legkisebb egyenetlenség is kijön majd sütéskor. Az is nagyon fontos, hogy tényleg szinte papír vékony legyen, mert csak így lesz a kész süti roppanós.
Ha csak egy kicsit is vastag a tészta, akkor elõször hajtogatáskor fog a sarkoknál törni, végül pedig nem tud teljesen kiszáradni majd és roppanós törés helyett inkább szakadni fog a tészta mikor kinyitják. Ez sem jó.
Légkeverés nélkül, 200 fokos sütõben kb. 1-2 perc alatt addig sütjük, míg szép aranyló nem lesz a széle, majd azonnal készre formázzuk a sütiket.
A sütõbõl kivéve kb. 5-10 másodperced van készre hajtogatni a sütit, így sietned kell nagyon.
Ezért a szerencsesütiket egyenként kell sütni.
Hagyjuk pár percig hûlni, hogy teljesen megszilárduljon, majd tegyük bele a papírtekercset.
Ha állnak a levegõn, hajlamosak felpuhulni, így kihûlés után légmentesen lezárva érdemes õket tárolni.
Én celofánba csomagoltam õket, amíg tartott az anyag.
Jóslatokat lehet találni a neten több helyen. Keress rá guglin.
Én 50 db-ot készítettem, vagyis dupláztam az adagot. Jó pár órán át sütögettem õket, arról nem is beszélve, hogy teflon kéz szükséges a hajtogatásukhoz, hiszen a 200 fokos tésztát kell készre hajtanod és egy bizonyos darabszámnál már elkezdenek fájni az ujjbegyeid?. De azért elviselhetõ volt és sikerült legyártani az 50 darabot.
Aznap senki nem húzta ki a szerencsés sütit, maradt pár darab. Apa harapott rá a nyerõ fecnire 2 nap múlva.
De újra felajánlottam a tortát és meg is nyerték, nemsokára elkészül.
Kíváncsi vagy, miket készítettem még a vendégek számára a Restaurant Dayen? (Amik már megjelentek a blogon.)
GYÖMBÉRSZÖRP
CITROMFÛSZÖRP
AMERIKAI CSOKIS KEKSZ
NUTELLÁS HAB MANDULÁS CSÓKOKKAL
CSOKOLÁDÉ TORTA
SUSHI
BROWNIE
TÁPIÓKAPUDING ZÖLDPARADICSOMLEKVÁRRAL
BLACK VELVET CUPCAKE
BONBONOK
MACARONOK
KARAMELLIZÁLT FEHÉRCSOKOLÁDÉ
CITROM PITE
Ha tetszett a recept, csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Recept forrása: Apróséf