Jókai torta kétféleképpen
sponsored links
Március van és felvetõdött a kérdés a KataFakanala Facebook oldalon, hogy vajon mit ehettek a márciusi ifjak.
Amolyan versenykiírás volt ez, nem csupán egy szimpla kérdés. Bár még sosem gondolkodtam ilyeneken, hogy vajh? miket ehetett pl. Petõfi, most erõs késztetést éreztem, hogy kicsit utána járjak a dolognak.
Jókainál azonban leragadtam. Fene tudja miért, de a Jókai bableves és ez a Jókai nevével fémjelzett torta teljesen elvette az eszemet.
Magáról a tortáról pár helyen találtam csak infót, receptet, de hol sima piskótával készült, hol csokissal, hol tejszínes krémekkel töltötték, ám a csatolt képeken nyilvánvalóan nem azzal szerepelt és így romlott a szememben a hitelessége?.. eredeti receptet nem találtam sajnos, így ezekbõl kellett táplálkoznom.
Annyi biztosnak látszott, hogy volt benne narancsos tejszínhab és karamelles a teteje. De ez egy tortához nem elég.
Ebbõl kiindulva az elsõ verzió így nézett ki:
Piskóta:
6 db tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
Narancsos hab:
2 dl állati tejszín
2 dl növényi tejszín
2 db narancs leve
3 lapzselatin
Kakaós hab:
2 dl állati tejszín
2 dl növényi tejszín
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
3 lapzselatin
Díszítés:
5 dkg cukorból készült karamell
csokidara
Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukor egyharmadát, kemény habot készítünk.
A tojások sárgáit a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük.
A sárgájához több fázisba, óvatosan hozzákeverjük a fehérje kemény habját, majd az átszitált lisztet is beleforgatjuk.
Kerek tortaformában (a forma alját kenjük ki, szabjunk bele papírt, erre öntsük a masszát), elõmelegített sütõben, 180 °C fokon sütjük ki, kb. 40 perc alatt.
Ellenõrizzük tûpróbával.
Rácsra borítva lehúzzuk a papírt, s kihûtjük a tésztát.
Két lapra szeljük, egy vastagabbra, és egy vékonyabbra.
A lapzselatinokat beáztatjuk 10 percre hideg vízbe, majd kinyomjuk belõlük a vizet és megolvasztjuk.
A tejszínt elfelezzük és két tálban külön, kemény habbá verjük. Közben hozzá adjuk az egyikhez a narancsok facsart levét és a 3 lapzselatinból olvasztott zselét. Jól elkeverjük, kemény legyen a habunk.
A másik tejszín adaghoz a kakaóport keverjük hozzá és a másik 3 db zselatint.
A vastagabb lapot visszatesszük a formába, rákenjük a csokis habot (egy keveset tegyünk félre díszíteni), majd a vékony lap kerül rá, és erre a narancsos habot kenjük.
A tortát hûtõben lehûtjük.
A formát körbe vágva leválasztjuk a tortáról, krémmel körbe kenjük és csokidarával panírozzuk.
Tetejére hab rózsákat nyomunk ízlés szerint, majd karamellel díszítjük.
Ne értsetek félre, finom nagyon így is a torta, de nem hozta az elõre elképzelt ízvilágot.
Arról nem is beszélve, hogy azon a pár helyen is, ahol olvastam errõl a tortáról ? simán le tudták karamellel önteni és még el is tudták azt egyengetni a tejszínhab tetején?.na, lehet ez így értelmetlen volt, de a lényeg, hogy egy 40 fokos karamellt, ami egyébként is sûrû és ahogy hûl még inkább csak sûrûsödik ? ha ráöntesz egy jó vastag tejszínhab rétegre, tuti megolvasztja. És ha ez még nem lenne elég, tutira nem tudod ilyen szép simára elkenni a habon. Szóval kivitelezhetetlen, de leírva jól hangzik, én belemásztam ebbe és lyukra futottam??mert ugye ?okos? nõ elõször cselekszik, utána gondolkodik?.
Sok buktatója volt az egyszerûnek hangzó tortának (persze a fenti recept kivitelezhetõ, nem a macerás verzió), így tovább kellett gondolni, már csak azért is, hogy az elképzelt ízvilágot érezhessem végül a számban.
És elkészült ez:
Egy 19 cm átmérõjû tortához:
Piskóta tortaalap:
3 tojás
6 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
2 dkg kakaópor
Dobos lap: (az idõzavar, miszerint Dobos C. József 1885-ben mutatta be a Dobos tortáját ne zavarjon meg senkit! )
1 tojás
2 dkg liszt
2 dkg cukor
50 gramm vaj vagy margarin
Csokikrém:
25 dkg minõségi étcsokoládé
2,5 dl habtejszín (állati)
10 dkg vaj
1 evõkanál cukrozatlan kakaópor
Tejszínes krém:
2 dl habtejszín (növényi)
1/2 narancs kifacsart leve
Karamell máz:
10 dkg cukor
3 dkg vaj vagy margarin
Díszítés:
csokiforgács v. darabolt csoki v. csoki dara
Elkészítése:
Egy 19 cm átmérõjû tortaforma alját sütõpapírral kibélelünk.
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáit a maradék cukorral fehéredésig keverjük.
Óvatosan összeforgatjuk a két masszát, majd beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet és egynemûvé forgatjuk a tésztát.
A tortaformába töltjük és 175 fokon tûpróbáig sütjük.
A dobos laphoz a tojást a cukorral kihabosítjuk, beleszitáljuk a lisztet és végül belekeverjük az olvasztott, de kissé visszahûtött margarint is.
Egy sütõpapírral fedett tepsire rajzolunk egy 19 cm átmérõjû kört, rásimítjuk a tésztát úgy, hogy túl kenjük a körvonalon.
Ha már 30 perce sül a piskótánk, betolhatjuk mellé, ha nem, inkább ne nyissuk rá a sütõt. A dobos lap körülbelül 10 perc alatt elkészül.
A sütõbõl kivéve kihûtjük a piskótákat, a dobos lapot körbe vágjuk (a sültebb szélét levágjuk és így egyenletes 19 cm átmérõjû lapot kapunk), a piskótát is kivesszük a formából.
A kakaós piskótát egy vastagabb és egy vékonyabb lapra vágjuk.
A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, majd simára keverjük benne a darabolt csokoládét.
Ezután elkeverjük benne a kakaóport és a vajat is. Amint minden feloldódott és kihûlt a krém, betehetjük hûtõbe dermedni.
A formába visszatesszük a vastagabb kakaós piskótát és a már kenhetõre dermedt csoki krém 3/4-ét rásimítjuk a piskótára.
Rá helyezzük a vékonyabb lapot, majd betesszük a hûtõbe.
Az elõhûtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a vége felé belefacsarjuk egy fél narancs levét.
A vékony piskóta lapra halmozzuk a tejszínt, elsimítjuk.
A dobos lap ha kihûlt, elkészítjük rá a karamell mázat.
10 dkg cukrot megkaramellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, beletesszük a vajat.
Lehúzzuk a tûzrõl és simára keverjük, majd ha picit hûlt és sûrûsödött ráöntjük a dobos lapra, elsimítjuk rajta. A túl csurgó karamellt levágjuk.
Az így elkészült lapot tesszük a tejszínes krém tetejére.
1-2 óra múlva körbe vágjuk a formát és leemeljük a karimát.
A maradék csokikrém egy részével körbe kenjük a tortát, ehhez legyen picit melegebb a csokikrém, hogy kenhetõbb legyen.
Oldalára csoki forgácsokat készítünk: zöldséghámozóval ?reszelünk? csokit, ezzel panírozzuk az oldalát körbe.
Tetejére a maradék csokoládé krémbõl stuffnikat nyomunk, olvasztott csokoládéval akár írhatunk is rá.
Egy éjszakán át hûtõben dermesztjük, majd szeletelhetjük.
Tipp: Egyszerûbben szeletelhetjük, ha a karamell dermedése elõtt egy éles, margarinozott késsel felszeleteljük a dobos lapot. Ugyan nem lesz olyan kemény, mint a dobos cukor, de nehéz szeletelni, ha megdermed a tetõ.
Mondjuk ez érdekes, mert majdnem ugyanolyan kemény a karamell, mintha nem lenne benne vaj. Ezért is érdemes már úgy a torta tetejére tenni, hogy mielõtt teljesen megdermed a karamell felszeleteljük egy éles, vajazott pengéjû késsel. Így tutira szépen fogjuk tudni szeletelni a tortát.
Ebbõl pont elég egy 19 centi átmérõjû kis tortát készítened, mert brutálisan tömény, viszont cserébe isteni finom! Egy kis szelet is 3 kilót rak popsira!
És a lényeg a lényeg, beválasztották a kreálmányomat a Vidék Íze magazin márciusi számának KataFakanala c. rovatába, amit most megtalálsz az újságárusoknál.
Azért ott jól le vannak rövidítve a dolgok, itt van a bõvebb verzió!
Csatlakozz hozzám a Facebookon is: