Jókai bableves
sponsored links
Egy igazán kiadós leves, kedvenc füstölt húsainkkal megrakva.
Ideális bármilyen kelt tésztás finomság "élõhírnökeként" vagy friss kenyérrel fõételként :)
Hozzávalók:
50 dkg száraz bab
1 kisebb darab füstölt csülök esetleg sonka (kb. 80- dkg és 1 kg között)
nálunk sonka és füstölt szûzpecsenye került bele
20-30 dkg házi kolbász
1 fej hagyma
3 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
só, bors,
A rántáshoz:
liszt, olaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika
Csipetke:
1 tojás, só, kb. 10 dkg liszt (vagy kész csipetke)
Tálaláshoz:
aki csípõsen szereti, annak egy csapott tk. Piros Arany vagy ugyanennyi Erõs Pista
tejföl, esetleg ecet
Elkészítés:
A babot, pár órával az elkészítést megelõzõen jól átmossuk szitán keresztül,
majd beáztatjuk hideg vízbe.
A füstölt húsokat is jól átmossuk és áztatjuk, hogy ne legyen sós.
A húst feltesszük vízben és félpuhára fõzzük.
Hozzáadjuk a babot és a darabolt zöldségeket ill. az apróra vagy félbe vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor majdnem kész, belekarikázzuk a héjától megtisztított kolbászt.
Az olajból, lisztbõl és az apróra vágott fokhagymából rántást készítünk,
melybe a végén, a tûzrõl levéve, belekerül a pirospaprika is.
Kevés vízzel elkeverjük és a leveshez öntjük, majd az elõzõleg elkészített csipetkét is beletesszük és immáron együtt, puhára fõzzük.
Még ellenõrizzük, igényel-e után fûszerezést és elzárjuk.
Tipp:
A húsokat egyben vagy darabolva is a levesbe tehetjük, ill. a csonttal rendelkezõ
húst, fõzést követõen is kicsontozhatjuk, vagy kockázhatjuk, akár így visszatéve a levesbe.