Jókai bableves

2014-02-22

sponsored links


Egy igazán kiadós leves, kedvenc füstölt húsainkkal megrakva.
Ideális bármilyen kelt tésztás finomság "élõhírnökeként" vagy friss kenyérrel fõételként :)


Hozzávalók:
50 dkg száraz bab
1 kisebb darab füstölt csülök esetleg sonka (kb. 80- dkg és 1 kg között)
nálunk sonka és füstölt szûzpecsenye került bele
20-30 dkg házi kolbász
1 fej hagyma
3 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
só, bors, 

A rántáshoz:
liszt, olaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika 

Csipetke:
1 tojás, só, kb. 10 dkg liszt (vagy kész csipetke)

Tálaláshoz:
aki csípõsen szereti, annak egy csapott tk. Piros Arany vagy ugyanennyi Erõs Pista
 tejföl, esetleg ecet


 Elkészítés:
A babot, pár órával az elkészítést megelõzõen jól átmossuk szitán keresztül, 
majd beáztatjuk hideg vízbe.
A füstölt húsokat is jól átmossuk és áztatjuk, hogy ne legyen sós.
A húst feltesszük vízben és félpuhára fõzzük. 
Hozzáadjuk a babot és a darabolt zöldségeket ill. az apróra vagy félbe vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor majdnem kész, belekarikázzuk a héjától megtisztított kolbászt.
Az olajból, lisztbõl és az apróra vágott fokhagymából rántást készítünk, 
melybe a végén, a tûzrõl levéve, belekerül a pirospaprika is.
Kevés vízzel elkeverjük és a leveshez öntjük, majd az elõzõleg elkészített csipetkét is beletesszük és immáron együtt, puhára fõzzük.
Még ellenõrizzük, igényel-e után fûszerezést és elzárjuk.


Tipp: 
A  húsokat egyben vagy darabolva is a levesbe tehetjük, ill. a csonttal rendelkezõ
húst, fõzést követõen is kicsontozhatjuk, vagy kockázhatjuk, akár így visszatéve a levesbe.  












Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/02/jo...

sponsored links

Keres?s