Jókai babgulyás
sponsored links
-->
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 közepes füstölt sertéscsülök
- 40 dkg szárazbab
- 1 szál lángolt kolbász
- 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 20 dkg zellergyökér
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 4 evõkanál sertészsír
- 3 dl tejföl
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evõkanál fûszerpaprika
- 2 babérlevél
- só, õrölt bors
- a csipetkéhez:
- 1 tojás, csipetnyi só, annyi liszt, hogy félig kemény, morzsolható tésztát kapjunk
- friss kakukkfû vagy petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítése:
- Elõzõ nap a csülköt hideg vízben fõni tesszük, és legalább 1 órán át fõzzük. A babot beáztatjuk másnapig.
- A tûzhelyen tüzet rakunk, majd az üstben zsírt forrósítunk. Megdinszteljük az apróra vágott hagymát a babérlevéllel.
- A zöldségeket meghámozzuk, a répákat karikára, a zellert pedig kockára vágjuk. A hagymás alapon kavargatva megfuttatjuk, hozzáadjuk az egész csülköt, majd felöntjük vízzel, amennyi jó bõven ellepi, és 1 órán át fõzzük. Közben figyeljünk a vízre, és ha szükséges, pótoljuk.
- Ezután belerakjuk a babot, meg a karikára vágott kolbászt, kiegészítjük annyi vízzel, amennyi bõven ellepi, és további 2 órán át fõzzük. Ha közben pótolni kell a vizet, akkor mindig forró vizet adjunk hozzá.
- Közben elkészítjük a csipetkét: a tojst sóval elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta keményebb legyen, mert csipkedni kell belõle. Apró darabkákat csipkedünk, megsodorjuk ujjunk között, és egy tálban félretesszük. Csak a fõzés utolsó 5 percében adjuk az ételhez.
- Amikor a bab megfõtt, és a csülök is kezd a csontról levállni, akkor a tûzrõl levesszük.
- A tejfölet elkeverjük reszelt fokhagymával, paprikával, illetve meleg levessel (hõegyenlítés), és a gulyáshoz kavarjuk. Az ételt sóval és borssal ízesítjük, majd tálaláskor megszórjuk kakukkfûvel.