Jó tudni mit együnk és mit ne együnk... szilveszterkor... és újévkor

2017-12-29

sponsored links



Szilveszteri és újévi babonás ételek



Modern életvitelünkben eléggé háttérbe szorultak a régi idõk babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erõre kapnak, hogy még a fakanalat is õk forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév elsõ napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.
Az elmúlt esztendõ hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendõbe való belépés legjobb elõkészítésében, a gazdagság, termékenység, bõség elõsegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.
Bab, lencse, minden aprószemû étel a bõséget jelképezi Bab, lencse, minden aprószemû étel a bõséget jelképezi
Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebbõl készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendõt.


A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával elõre túr, azaz a jövõbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földbõl. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelõ szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttõl kövér, zsíros malac.
A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belõle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.
Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról
A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erõsen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belõle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkezõ évben.
Káposzta, a zöldhasú.
A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következõ újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet ? hajlott háttal járó kort ? jelképezõ garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.
A tengeri herkentyûkkel meg is érkeztünk a halakhoz.
A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok fõtt tõkehalat esznek, az olaszok szárított tõkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sõt arrafelé még az is elõfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elõsegítsék a gyors meggazdagodást.
A tartalmas lencseleves vagy lencsefõzelék nélkül nem múlhat el az év elsõ napja! A tartalmas lencseleves vagy lencsefõzelék nélkül nem múlhat el az év elsõ napja!
Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és ? formáját tekintve kis jó szándékkal ? a rizs is ebbe a csoportba tartozik.
Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév elsõ három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév elsõ reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefõzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.
Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelõinek
Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szõlõvel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szõlõszem édessége vagy savanyúsága elõrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.
A gyümölcsök frontját a szõlõ mellett a citrusfélék is erõsítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévõ magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.
Az étkezések végét jelentõ sütemények is nagy horderõvel bírnak az évnek ebben a szakában. A fánkok világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk fõleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.
Sok vidéken a fánk is kötelezõ Szilveszterkor
A sült kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtõ desszertek is igen népszerûek szilveszter tájékán. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendõ évben.


A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belõlük enni.
Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következõ évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

  /Forrás:mindmegette.hu/

Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2017/12/jo-tud...

sponsored links

Keres?s