Jó tudni az olajok hevítésérõl

2013-01-20

sponsored links


Olajat, de milyet és mire? Nyersen használjuk vagy sütésre-fõzésre? Annyi helyen olvastam már - magyar nyelven -, hogy az olvaolajjal nem lehet sütni, csak salátákra locsolva szabad(na) enni. De ez nem igaz. Az olívaolaj igenis ideális sütésre.

A minap a pisztáciaolajjal kapcsolatban merültek fel kétségeim. Elsõ alkalommal vettem, de nem volt rajta tájékoztató, hogy hevíthetõ-e. Magyarul semmilyen információt nem találtam ezzel kapcsolatban. Angol nyelvû oldalakon már igen, és ekkor gondoltam úgy, hogy megintcsak egy olyan témát találtam, ami rajtam kívül másokat is nagyon érdekelhet.
Ezért adatgyûjtésbe kezdtem, és összeállítottam ezt a tájékoztató jellegû bejegyzést. Én nem szeretnék javasolni senkinek semmi olyant, hogy mit használjon, és mit ne, az adatok megismerése után mindenki döntse el maga, hogy mi a legmegfelelõbb a számára.

Elöljáróban némi fogalommeghatározás, tömören:

omega-3 - alfa-linolénsav (ALA) többszörösen (3×) telítetlen esszenciális karbonsav, zsírsav
omega-6 - linolsav, többszörösen (2×) telítetlen esszenciális karbonsav, zsírsav
omega-9 - egyszeresen telítetlen esszenciális zsírsav
omega-6 és omega-3 ideális aránya egészséges emberek esetében, betegségmegelõzés céljából 1:1 - 4:1 volna (LiveScience) - minél alacsonyabb, annál jobb. (Azonban már kialakult betegségek esetében ez az arány nem feltétlenül irányadó.)
telített zsírsavak - ebbõl a fajtából a napi 25-30%-os zsírbevitelnek a 7%-át nem ajánlott meghaladni
füstpont - ezen a ponton kezdenek el égni (és toxikussá válni) az olajok
hidegen sajtolt olaj: növényi alapanyagból tisztítás (hajalás) és aprítás után mechanikus úton, préseléssel ...

Folytats a blogon ... selectfood.blogspot.com/2013/01/jo-tu...

sponsored links

Keres?s