Jégbüfé 1952 óta
sponsored links
A Ferenciek terét idõrõl idõre megújítják, átépítik, de van ami örök marad, lassan már 62 éve. Ez Budapest frekventált helyen fekvõ Jégbüfé. Eredetileg 1952-ben egy talponálló cukrászdának/büfének hozták létre. A fiatalok közkedvelt találkahelye volt.
A Jégbüfé elnevezés onnan ered, hogy számtalan fagyit, parfét értékesítettek itt és egy büfé rendszerhez hasonlító kiszolgálás fogadta a betérõket. Így egyenes út vezetett az elnevezéshez. Az üzlet létrehozója és névadója Flaschner Sándor, Papp Endre és Bori István - aki a Jégbüfé elsõ vezetõje is volt.
Lehet, hogy én vagyok ilyen kis maradi, de szeretem a kopott, ódon dolgokat. Oké, egy pici ráncfelvarrással. Minden modern dekorációt kipucolnék a helyrõl, felújítanám a retro hangulat jegyében, a polcokra nem 2 literes üdítõket tennék díszként, egyenruhát adnék a kiszolgálószemélyzetre és máris jobb összképet mutat.
Nekem különösen tetszik, hogy megállt az idõ az üzletbe lépve. Sokan nyavajognak, hogy külön-külön kell fizetni. Igaz nem mai rohanó világunkhoz igazodik. Itt a komótosság a jellemzõ.
Blokk ellenében kapható sütemény a pultnál. A képen éppen a pénztárgépnél ülõ hölgyet láthatjátok és egy kis flódnit, zserbóval a háttérben. A választék szinte csak hagyományos süteményekbõl áll. Mindegyiknek van egy története.
Kicsit kutattam a Jégbüférõl, de a legtöbb helyen csak negatívumokat olvastam . Rossz süti, ódon hely, fancsali képû eladók. Amit mi tapasztaltunk egy picit más volt. Azért jóval pozitívabb végkifejlettel.
A hagyományos sütemények jók voltak. Nem csúcsminõség, nem szikrázó ízélmény, csak egyszerûen jó. A tortákat nem kóstoltam, de roppant rossz kritikát kaptak másoktól. Ebben az esetben nem tudok nyilatkozni. A pulton gusztusosan sorakoznak a péksütemények, piték, hagyományos finomságok.
A kiszolgálás egyszerû és kedves volt. Amikor elfogyasztottuk a sütinket rögtön jött egy hölgy elvinni a tányérunkat és a pultot letörölni.
Ahogyan én látom! Ez a hely a múltjából él. Sajnos a tulajdonos/ok csak a pénzt veszik ki az üzletbõl nulla ráfordítással. "Jó magyar" üzleti szemlélet! Ha nekem lenne egy ilyen nagy múltú "cukrászdám", biztosan kíváncsi lennék az emberek véleményére vagy legalább beütném a böngészõbe az üzlet nevét. Ha látnám a sok-sok negatívumot, akkor változtatnék. De eddig nem is hagynám elfajulni a dolgokat.
Viszont a pénz visszaforgatása helyett, inkább nyitottak egy új Jégbüfét a budai jól fizetõ polgári rétegnek tudatos tervezéssel, mai mutatós külsõvel a Fény utcai piac szomszédságában.
Árakról még nem ejtettem szót. Az átlag ár 300-350 Ft körül mozog egy szelet süteményért! Nem olyan sok és nem is olyan kevés. Mindenki maga ítélje meg, hogy megérte-e vagy sem.
Ne felejtsük el, hogy mûködik egy "Goffry sarok" is, melynél a kicsi kör ablakon keresztül, akár az utcáról is kérhetünk egy kis csemegét. Ennek is már több, mint 20 éves múltja van. Természetesen ezt az ötletet is átvitték a budai Jégbüfébe is. Felvesznek torta megrendelést is, készítenek esküvõre is süteményeket.
Mindenképpen ki kell próbálni és utána véleményt alkotni. Ha másért nem is, el lehet mondani, hogy egy 62 éve létezõ cukrászdában fogyasztottunk süteményt.
Elérhetõségek:
Jégbüfé Kft.
Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 10
Telefon:(1) 318 6205
Email: info@jegbufe.hu
Honlap: www.jegbufe.hu
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!