Jászvaj

2011-10-18

sponsored links



Ölünk szaga, könnyünk íze,
idegenkedésünk a szögletes
mozdulatoktól
emlékeztet még vízi Édenünkre
- ám vissza: n i n c s.
Innen csak fölfelé

(Fodor Ákos: Szárazon)

Ahogy megszokhattátok nálam, megint egy nagyon egyszerû bejegyzés és étel következik. Nem is újdonság, hiszen számos helyen olvashattok a tisztított vajról, nyilván sokan ki is próbáltátok.
A folyamat gyakorlatilag abból áll, hogy a vajból eltávolítjuk azt a részt, ami nem zsír, vagyis a vizet és a tejfehérjét (jó esetben cukor nincs benne.) Ily módon egyrészt tartósítjuk a vajat, másrészt fõzhetünk-süthetünk vele magas hõfokon, ha szükséges, és az sem utolsó szempont, hogy a tejterméket egyébként valamilyen okból nem fogyasztó emberkéknek némi engedményt teszünk, mivel az így kapott termék kémiai értelemben majdnem 100%-os zsír, a "majdnem"-et esetleg kételyeink és a kötözködõk tölthetik meg tartalommal.

Párom szerint én alapvetõen kötözködõ személyiség vagyok, annyiban tompítva ezt a kijelentést, hogy a tevékenységet szabad a kötõtûimre érteni.
De úgy tûnik, hogy a paleolit konyha, a testkontroll, az allergiások, sõt, tudtommal még a vegánok is elfogadják a tisztított vaj használatát. Én azt gondolom, hogy sok esetben jobb választás lehet, mint a külhoni ...

Folytats a blogon ... napmatka.blogspot.com/2011/10/jaszvaj...

sponsored links

Keres?s