Julia Child, 11. recept - Soupe au istou - Pistuo leves
sponsored links
(Provancei zöldségleves fokhagymával, bazsalikommal és zöldfûszerekkel)
Most nézzétek el nekem, hogy nem láttok csúcs tálalást és a fények sem jók, de idõvel cserélni fogom a fotókat, mert kedves vendég nálunk ez a fogás. Természetesen a reggeli után az ebédre koncentrálok most. Elsõ lépés egy finom leves lesz.
Julia Child így ír a könyvében errõl a fogásról: A Mediterráneumban kora nyáron van szezonja a pistou levesnek, amikor fruss bazsalikom, friss fehér bab és szél "mange-tout" babok mind hirtelen nagy mennyiségben kaphatóak. Ilyenkor a piaci asszonyok kiabálásától hangosak az utcák: "Mesdanes, failes le bon piste, failes le pistuo". (A könyvben ezek a sorok állnak:-)) Francia tudással rendelkezõk elõnyben! Az én konyha franciámmal nem állnék neki :-)
Maga a pistuo, mint az olasz pesta egy szósz, amely fokhagymából, bazsalikomból, paradicsomból és sajtból készül. Ez ugyanúgy passzol spagettihez, mint a gazdag zöldségleveshez. Szerencsére ez a leves nem korlátozódik csak nyárra és a friss zöldségekre. Használhatsz barna babot, vese babot, friss vagy fagyasztott zöldbabot és illatos szárított bazsalikomot is. A többi zöldség lehet szezonális. Adhatunk hozzá zöldbabot, kockára vágott cukkinit és zöld vagy piros paprikát is.
Hozzávalók 6-8 személyre: ...