Juhtúrós újkrumpli sóskamártással
sponsored links
Rengeteg sóska van a kertemben, azt hiszem, most már nem úszom meg a betakarítást :) Leginkább nyersen fogyasztjuk, salátában, vagy hátramegyünk a kertbe, s csipegetünk belõle. Nemrégiben spenóttal együtt készítettem fõzeléket belõle, de egyáltalán nem ízlett. Ez a mártás viszont meglepõen finom, mindenkinek nagyon ízlett, még a gyerekeknek is.
Ennél jobb nyári ebéd, higyjétek el, aligha létezik :)
Hozzávalók:
- kb 1,5 kg újkrumpli, 20 dkg juhtúró, zöldhagyma, só; a sóskamártáshoz: 10 dkg sóska, 5 dkg vaj, 5dl tej, 3 púpozott evõkanál liszt, 2 evõkanál tejföl, 1 evõkanál hézi ételízesítõ, só, õrölt bors, csipetnyi cukor.
Elkészítése:
- A krumplit folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben megfõzzük. A zsenge krumpli héját nem szükséges lehámozni, csak jól súroljuk meg mosáskor egy szivaccsal.
- A sóskát megmossuk, és középrõl, a vastag inát késsel kivágjuk. Apróra vagdaljuk.
- Amíg a krumpli fõ, elkészítjük a mártást: egy serpenyõben a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és kavargatva aranyszínûre pirítjuk. Hozzáadjuk a sóskát, összeforgatjuk, majd felöntjük tejjel. Kavargatva sûrûre fõzzük, közben ízesítjük sóval, õrölt borssal, ételízesítúvel, cukorral, ízlés szerint.
- Kb 2 perc fõzés után a tûzrõl levesszük, és az egészet összeturmixoljuk. Belekavarjuk a tejfölet, majd visszatesszük a tûzre, de vigyázunk, hogy ne forrjon fel.
- A fõtt krumplit fogyasztáskor meglocsoljuk sóskamártással, megszórjuk juhtúróval, zöldhagymával fogyasztjuk. Borsot is szórhatunk rá, még finomabb.
Tipp: Lehet fokozni az ételt sült szalonnával, ám így is tökéletesen finom, laktató.