Juhtúrós tekercsek. Közönséges szurokfû gyógyhatásai.
sponsored links
A tavaszi zöldekkel dúsított saláta után, tökéletes ebéd volt a kerek lepénynek sütött változat.
A kis tekercsek pedig a másnapi iskolai, munka közbeni ebéd részei lettek.
Sok évvel ezelõtt volt egy-két hely Budapesten, ahol nagyon finom lepényszerûséget lehetett kapni.
Kitudja miért, ezek a kellemes hangulatú, finomságokat áruló helyek (tudtommal) megszûntek.
Nos miközben kevertem a tejfölt a túrókkal, ez az emlék jutott az eszembe.
Parve volt a nevük, különbözõ feltétekkel készültek (mint a pizza),
de itt nem paradicsom a tésztára kenve, meg másban is eltértek.
Véletlen nincs, tehát hamarosan "emlékezem" és az emlékeim alapján elkészítem....
Juhtúrós tekercsek szurokfûvel
Hozzávalók
Tészta
1)
200 g finomliszt
20 g friss élesztõ
300 g víz
2)
400 g finomliszt
100 g víz
2 tk só
4 ek olaj
dagasztáshoz: 2 ek olaj
Feltét
125 g juhtúró
250 g túró
200 g tejföl
1 csokor szurokfû (vagy más friss fûszer)
Tetejére
reszelt sajt
- A 200 g lisztet, élesztõt, vizet (minden hozzávaló szobahõmérsékletû)
összekevertem egy tálban, lefedtem és hagytam 1 órát.
- Hozzáadtam a többi lisztet, sót, vizet és olajat és alaposan összekevertem (lehet géppel is).
- Hagytam (lefedve) 10 percet pihenni, majd olajozott (1 tk olajat szétkentem)
munkafelületre borítottam és alaposan átdagasztottam a tésztát.
- Leborítottam a tállal és újabb 15 percet hagytam pihenni, ekkor pici olajat csorgattam rá és
újra átdolgoztam a tésztát.
(Ekkor már nem kell dagasztani, csak minden irányból áthajtogatni, nyomással dolgozni.)
- Ezt a mûveletsort 15 perc múlva újra megismételtem.
- Újra leborítottam és hagytam duplájára kelni.
- A tölteléket elõkészítettem: a juhtúrót a túróval és tejföllel krémesre kevertem.
(Sót nem tettem hozzá, nekünk megfelelt így.)
- Szedtem egy csokor szurokfüvet, megmostam, leitattam róla vizet.
- A sütõt 220 fokra kapcsoltam, légkeverésre.
- A megkelt tésztát kettéosztottam, úgyhogy az egyik, felénél kisebb lett.
(Ebbõl egy nagy kenyérlángost sütöttem, ami úgy néz ki, int egy pizza).
- A nagyobbik részt kezemmel szétnyújtottam/széthúztam (elég vékonyra).
- A juhtúrós feltéttel megkentem (kicsivel több mint felével),
megszórtam az apróra tépkedett szurokfûvel és feltekertem.
megszórtam az apróra tépkedett szurokfûvel és feltekertem.
- 2 ujjnyi széles szeletekre vágtam és sütõpapíros tepsire ültettem. (Állítva, de fektetve is remek.)
- Reszeltem mindegyik tetejére sajtot.
- A forró sütõben 13 perc alatt sült meg.
...Közönséges szurokfû (Origanum vulgare)... |
A lepény
- A tészta másik részét kerek lappá nyújtottam/húztam -a kezemmel- az olajos felületen.
- A sütõpapírral borított pizzatepsire fektettem (jó a hagyományos tepsi is).
- Ezt is megkentem a juhtúrós feltéttel és megszórtam jó sok reszelt sajttal.
- A forró sütõben 10 perc alatt sült meg.
Minden sütõ más, a sütési idõ csak tájékoztató jellegû.
*
Közönséges szurokfû (Origanum vulgare)
A szurokfüvek nemzetségébe tartozó gyógy- és fûszernövény.
A természet antibiotikuma!
Baktériumölõ, rengeteg baktériumfaj ellen hatásos (Science Daily).
(25 különbözõ baktériummal szemben mutatták ki az oregánóolaj baktériumölõ képességét.)
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést (görcsös köhögés).
Az emésztésre ható szer.
Étvágyjavító, emésztést segítõ, szélhajtó, epehajtó, görcsoldó.
Görcsös alhasi panaszok esetén is javalt.
Idegnyugtató hatású.
Az olajával a szemölcsök eltüntetésénél is lehet próbálkozni.
Nem azonos a majoránnával (Origanum majorana) és a Krétai szurokfûvel sem.
"Õsi indiai szerzetesek így tartják:
A hagyma, a fokhagyma, a gyömbér, az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor, az oregánó (szurokfû), az élet három gyógyfüve."
(Köszönöm Neked, ki megosztottad velem.)
Lehet, hogy Neked nincsenek otthon?
Bár az oregánó ismert fûszer, azért legyünk óvatosak.
Bármi okozhat allergiát, ha túlérzékenyek vagyunk!
Ne felejtsük "Minden növény, gyógynövény" hatóanyag-tartalommal,
egyszerre semmibõl ne együnk sokat.