Juhtúrós sztrapacska, ahogy én szeretem
sponsored links
Kezdhetném a bejegyzés irkálást némi bemutatkozással stb..., de úgy döntöttem rögtön jöjjön egy recept. Na és akkor a következõ dilemma, mi legyen a blogban az elsõ ételrecept. Sokat töprengtem rajta.
Anyai ágról ha jól emlékszem tót származású vagyok. Ezért esett a választásom egyik kedvenc ételemre a sztrapacskára.
A sztrapacska jelentését a szlovák strapaty (kócos, borzas) szóból eredeztetik. Tésztáját vágódeszkáról, kés élével szaggatták a forrásban lévõ vízbe, így alakja szabálytalan volt. Tálaláskor a megpúpozott tányér sztrapacska vagy krumplis galuska leginkább egy kócos, borzas kobakhoz hasonlított.
Elõfordul pusztán a galuska ? halusky ? megnevezés is, ami az étel formáját, külsejét tekintve megegyezik, de a sztrapacska egyik fõ alapanyaga ? a galuskával és nokedlivel ellentétben ? mindig a pépesre reszelt burgonya. Tehát ha juhtúrós galuskaként említik is, mindig krumplival készül.
Burgonya reszelõ |
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 tojás
- 45-50 dkg liszt (a burgonya nedvesség tartalmától függõen)
- 20 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- olaj, vagy zsír
- só.
Elkészítése:
1) Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni némi só társaságában.
2) A burgonyát meghámozzuk, pépesre lereszeljük, összekeverjük a liszttel, a tojással, és sózzuk.
3) Ha a víz forrni kezd, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a kikevert tésztát. (Ha véletlenül szétmegy a vízben, még egy kis lisztet keverjünk hozzá.)
4) Ha feljjött a víz tetejére, még kb. 5-6 percig fõzzük. Leszûrjük, leöblítjük hideg vízzel, és jöhet a következõ adag.
5) Az apró kockára vágott szalonnát serpenyõbe tesszük, jól megpirítjuk.
6) Kiszedjük a szalonnát a zsírból, és ebbe a zsiradékba beletesszük - esetleg még zsír vagy olaj hozzáadásával - a vékonyra szelt, félbevágott hagymát. Ropogós, aranybarnára sütjük.
7) Tálaláskor a kifõtt tésztát öszekeverjük a tejföllel és a szétmorzsolt juhtúróval (néha sima tehéntúróval készítem), megszórjuk szalonnakockákkal, sült hagymával és ha maradt a hagymasütés utáni zsírral meglocsoljuk.
8) Van aki szerint akkor az igazi, ha egy fél órára 180 fokos sütõbe tesszük és hagyjuk az ízeket összeérni.
Juhtúrós sztrapacska |