Juhtúrós lepény kapros tejföllel

2014-06-26

sponsored links


Cseppet sem diétás darab, de komoly függõséget tud okozni, én szóltam....
Pár hete kaptam a kérdést, tudnék-e olyan juhtúrós lepényt sütni, amilyet a vásárokban lehet kapni. Õszintén szólva soha nem láttam még vásárban ilyen lepényt, de máshol sem, így sem az ízét, sem a kinézetét nem tudtam leutánozni, a saját fantáziámra kellett hagyatkoznom. Csupán annyi derült ki róla, hogy könnyû, puha, lágy a tésztája, van benne juhtúró és kevés zsiradékban sütik ki.
Ennek ellenére azonnal elhatároztam, hogy megsütöm, annyira jól hangzott. Állandóan lestem a piacon a házi juhtúrót árusító hölgyet, de sajnos hetek óta nem jött, így végül boltban vettem hozzá brindzát.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dl aludttej
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztõ

Tálba szitáljuk a lisztet és elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk a juhtúrót, ráöntjük az olajat, az aludttejet és a vizet, amiben elõzõleg elkevertük az élesztõt.
Aludttej helyett használhatunk joghurtot vagy kefirt, de csak simán vízzel is bedagaszthatjuk a tésztát. 
Könnyû, lágy tésztát dagasztunk. Amikor elválik a tál oldalától és nem ragad már a kezünkhöz cipót formázunk belõle és a tálat letakarjuk.
A dagasztás természetesen kenyérsütõgép dagasztás programján vagy dagasztógépben is elvégezhetõ.
A bedagasztott tésztát kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meglisztezzük a deszkát, a tésztát óvatosan ráfordítjuk és 8-10 egyforma darabba vágjuk. A darabokból cipókat formázunk, ügyelve rá, hogy ne szorítsunk ki belõle sok levegõt. 
A kis gombócokat 5-10 percig pihenni hagyjuk.
Ezalatt elõveszünk egy serpenyõt és épp csak annyi olajat öntünk bele, amennyi befedi az edény alját.
Egy tésztagombócot kb. 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtunk (a gyakorlottabbak olajos kézzel nyomkodják vékonyra) és óvatosan a forró olajba csúsztatjuk. 
1-2 percig sütjük, amíg megjelennek a hólyagok a felszínén, ezután megfordítjuk és rövid idõ alatt a másik oldalát is pirosra sütjük.




















Papírtörlõre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
Tálaláskor juhtúróval elkevert kapros tejfölt kínálunk mellé, de szórhatunk rá ropogósra sütött szalonnapörcöt is.

Önállóan is megállja a helyét, de egy tartalmas leves után második fogásnak is remek, sõt, ha megtöltjük kapros csirkefalatokkal ( mint itt)  tartalmas fõétel lesz belõle. 






Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/06/juhturos...

sponsored links

Keres?s