Juhtúró és mák avagy Leves után, vagy mellé
sponsored links
JUHTÚRÓS POGÁCSA, MÁKSZEMEKKEL
Hozzávalók:
45 dkg liszt
25 dkg juhtúró (Bryndza - Sissy 2 db)
10 dkg puha vaj
5 dkg élesztõ
2 ek. tejföl (20%)
1 dl tej
1 tojás + kenés
2 ek. szemes mák
1 tk. kristálycukor,
só
Az élesztõt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt (kivétel a mák), gyors, könnyû mozdulatokkal, laza, kicsit "tapadós, ragadós" tésztává gyúrjuk. (Mint általában a kelt tésztáimnál, itt is fontosnak tartom, hogy gyúrás közben ne a tésztát, hanem a kezünket lisztezzük, és ha kell többször is.)
A sütõt 190 fokra, elõmelegítjük.
A lazán összegyúrt tésztánkat, langyos helyen, letakarva, legalább 20 percig kelesztjük.
Ezután centis vastagságúra kinyújtjuk, és 1 csapott evõkanál mákkal megszórjuk, a sodrófával finoman belenyomkodjuk, és ügyesen meghajtogatjuk; ismét 20 perc kelesztés következik.
Ezt a mûveletet még egyszer meg ismételjük, aztán a tésztánkat duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, "bevagdossuk", kiszaggatjuk, tepsire pakoljuk, a tetejét megkenjük felvert tojásal.