Juhtúros-sajtos pogácsa
sponsored links
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
20 dkg zsíros juhtúró
10 dkg vaj
3 dkg friss élesztõ
1,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 1/2 kiskanál só
1 kanál zsír
A tetejére
1 tojás fehérje
5 dkg parmezán
kevés só
A langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat és zsírt, a sót, a belemorzsolt juhtúrót, a tojások sárgáját, majd az élesztõs tejjel rugalmas tésztát gyúrunk belõle. Ha a tej mennyisége nem elég, akkor adhatunk még hozzá, ha a tészta kissé lágy pótolhatjuk kevés liszttel.
Fél centi vastag téglalap alakra nyújtjuk, a szélesebb oldaláról indulva feltekerjük mint a bejglit, majd a rúd jobb oldalát majd a bal oldalát egymásra hajtjuk.
Kiolajozott zárható tetejû edénybe helyezzük a tésztát és hûtõben 8-10 órát kelesztjük. Ha erre nincs kedvünk vagy idõnk, akkor szobahõmérsékleten 1 óra alatt hagyjuk duplájára nõni.
A hûtõbõl kivett tésztát hagyjuk kissé felmelegedni, 1 cm vastagra nyútjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a péksüteményeket.
Egy tojás fehérjét lazán felverjük, sózzuk és megkenjük vele minden egyes pogácsa tetejét, majd parmezánt reszelünk rá.
180 C fokra elõmelegített légkeveréses sütõben mindkét tepsinyi adagot egyszerre kisütjük.
Akkor van kész, amikor szép rózsaszínûre priultak a pogácsák-
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
20 dkg zsíros juhtúró
10 dkg vaj
3 dkg friss élesztõ
1,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 1/2 kiskanál só
1 kanál zsír
A tetejére
1 tojás fehérje
5 dkg parmezán
kevés só
A langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat és zsírt, a sót, a belemorzsolt juhtúrót, a tojások sárgáját, majd az élesztõs tejjel rugalmas tésztát gyúrunk belõle. Ha a tej mennyisége nem elég, akkor adhatunk még hozzá, ha a tészta kissé lágy pótolhatjuk kevés liszttel.
Fél centi vastag téglalap alakra nyújtjuk, a szélesebb oldaláról indulva feltekerjük mint a bejglit, majd a rúd jobb oldalát majd a bal oldalát egymásra hajtjuk.
Kiolajozott zárható tetejû edénybe helyezzük a tésztát és hûtõben 8-10 órát kelesztjük. Ha erre nincs kedvünk vagy idõnk, akkor szobahõmérsékleten 1 óra alatt hagyjuk duplájára nõni.
A hûtõbõl kivett tésztát hagyjuk kissé felmelegedni, 1 cm vastagra nyútjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a péksüteményeket.
Egy tojás fehérjét lazán felverjük, sózzuk és megkenjük vele minden egyes pogácsa tetejét, majd parmezánt reszelünk rá.
180 C fokra elõmelegített légkeveréses sütõben mindkét tepsinyi adagot egyszerre kisütjük.
Akkor van kész, amikor szép rózsaszínûre priultak a pogácsák-