JUHTÚRÓS, BRINZÁS POGÁCSA
sponsored links
Ennek a pogácsának az elkészitéséhez a legfontosabb, hogy minõségi juhtúrót használjunk.A szlovák brinzához szupermarketekben hozzá lehet jutni.
A juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású sajtok közé tartozik.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik , majd beoltják. Több napig faedényekben érlelik, miközben renszeresen megkeverik.
Ennek a folyamatnak a végére készül el a síma, könnyen kenhetõ, kissé csípõs és sós, jellegzetes ízû túró.
A juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású sajtok közé tartozik.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik , majd beoltják. Több napig faedényekben érlelik, miközben renszeresen megkeverik.
Ennek a folyamatnak a végére készül el a síma, könnyen kenhetõ, kissé csípõs és sós, jellegzetes ízû túró.
Hozzávalók:
50 dkg fehér finomliszt
2,5 dkg élesztõ vagy 1 csomag porélesztõ
kb. 35-40 dkg juhtúró
2 evõkanál tejföl
1 evõkanál só
1,25 dl tej
10 dkg vaj esetleg margarin
2 tojás sárgája
A tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítése:
A vajat ha kemény mikróban kissé felolvasztjuk de nem folyósra , majd belemorzsoljuk a juhtúrót és simára keverjük vele.
Adjuk hozzá a tejfölt, a sót, a tejet, majd a tojás sárgákat.
Tegyük bele az élesztõt, a lisztet, keverjük, majd gyúrjuk össze. Takarjuk le, és egy éjszakára vagy bõ három négy órára tegyük a hûtõszekrénybe.
Felhasználás elõtt húsz-harminc perccel vegyük ki a hûtõbõl, mert igy a tésztával könnyebb dolgozni.
A sütõt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.
A tésztát lisztezett felületen körülbelül két centire nyújtjuk minél magasabb, annál mutatósabb, és kicsi vagy tetszés szerinti pogácsákat szaggatunk belõlük.
A tetejüket elõször tojássárgával megkenjük majd lenmaggal és fekete szezámmaggal megszórjuk, és aranyszínûre sütjük, ami kb 20-25 perc