Juharszirupos k?rtetorta
sponsored links
Elhat?roztam, hogy k?sz?tek egy olyan sajttort?t, aminek az oldal?t teljesen bevonja a morzsaalap, egy v?kony, ropog?s peremet adva a tort?nak.
L?ttam valahol egy hasonl?t fot?n, ?s annyira j?l n?zett ki? pontosan olyat szerettem volna s?tni.
Nem t?nt neh?z feladatnak, egy mascarpone kr?met kikeverni ?s morzsaalapot s?tni, arra gondoltam, tal?n m?g gyorsan el is k?sz?l?k vele.
Azt?n amikor harmadj?ra ?lltam neki a morzsaalapnak, az m?r nem volt annyira vicces, de addigra a fejembe vettem, hogy csakaz?rtismegcsin?lom!
Igaz?b?l ott rontottam el, hogy az els? k?t alkalommal s?t?ttem az alapot ? el?sz?r vajjal elkevert morzs?t, m?sodszor egy linzert?szt?t ? amit?l a t?sztaperem ?sszeesett, ?s csak 2 cm magas lett.
A kekszmorzs?b?l poh?rkr?m, a linzerb?l egy karamelliz?lt alm?s torta lett, sz?val legal?bb lett egy csom? ?dess?g itthon.
Igaz?b?l ott rontottam el, hogy az els? k?t alkalommal s?t?ttem az alapot ? el?sz?r vajjal elkevert morzs?t, m?sodszor egy linzert?szt?t ? amit?l a t?sztaperem ?sszeesett, ?s csak 2 cm magas lett.
A kekszmorzs?b?l poh?rkr?m, a linzerb?l egy karamelliz?lt alm?s torta lett, sz?val legal?bb lett egy csom? ?dess?g itthon.
V?g?l harmadj?ra is belekezdtem a morzsaperembe, egy s?t?s n?lk?li verzi?ba, ami siker?lt, ?s sz?p magas lett.
Annak ellen?re, hogy j?l megdolgoztam vele, ez egy nagyon egyszer?, s?t?s n?lk?li sajttorta recept lett, amit gyorsan ?ssze lehet dobni, ?s m?g mutat?s is.
Hozz?val?k:
(18 cm ?tm?r?j? kapcsos tortaform?hoz)
- Az alaphoz:
20 dkg zabkeksz
1 csipet s?
4 dkg barna cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
- A form?hoz:
kev?s vaj
- A kr?mhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg juharszirup
1 ev?kan?l van?liaaroma
5 dkg porcukor
2,5 dl hideg tejsz?n
- A tetej?re:
2 k?zepes k?rte
2 ev?kan?l juharszirup
Elk?sz?t?s:
A zabkekszet k?ses apr?t?ban finomra dar?ljuk, hozz?adjuk a kih?lt vajat, a s?t ?s a barna cukrot, a g?ppel j?l ?sszedolgoztatjuk.
A tortaform?t v?konyan kivajazzuk, s?t?pap?rral kib?lelj?k, majd belenyomkodjuk a kekszmorzs?t ?gy, hogy a perem?re is jusson, 5-6 cm magasan. A morzs?val kib?lelt form?t a h?t?be tessz?k.
A tejsz?nt 2 ev?kan?l porcukorral robotg?ppel kem?ny habb? verj?k, f?lrerakjuk. P?r perc alatt a mascarpon?t is leveg?sre verj?k, majd hozz?adjuk a juharszirupot, a van?liaarom?t ?s a marad?k porcukrot. A 2 kr?met ?vatosan ?sszekeverj?k, a kekszmorzs?ra halmozzuk ?s elegyengetj?k, majd 1-2 ?r?t a h?t?ben pihentetj?k.
A k?rt?t a h?j?val, magh?z?val egy?tt 3 mm v?kony szeletekre v?gjuk, ?s s?t?pap?rral b?lelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetej?t a juharsziruppal megkenj?k, ?s 230 fokra el?meleg?tett s?t?ben kb. 20 perc alatt megs?tj?k.
A torta tetej?t a kih?lt k?rteszeletekkel d?sz?tj?k.