JOLLOF RIZS
sponsored links
A nagy karácsonyi sütés-fõzés keretén belül készítettem ezt a köretet. A képen szereplõ bárányra most nem szeretnék külön kitérni, a recept megtalálható itt. Annyit változtattam mindössze hogy rosé helyett vörösborral készült, illetve a húst pácolás elõtt bedörzsöltem õrölt korianderrel és köménnyel. Köretnek egy nigériai specialitást készítettem, aki kedveli a fûszeresebb ízeket annak bátran ajánlom.
JOLLOF RIZS
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ujjnyi gyömbér
1 kk pirospaprika
1 kk cayenne bors
1 kk currypor
3 ág friss kakukkfû vagy 1kk. szárított
3-4 babérlevél
3 nagy hámozott paradicsom
1 zöldpaprika
1 csésze basmati rizs ( érdemes jó minõségû rizst használni különben ragadós lesz )
olíaolaj
só, bors
A felaprított hagymát és reszelt gyömbért egy kevés olajon megfuttatom, hozzáadom a tört fokhagymát. Vigyázok hogy ne égjen meg. Beleteszem a fûszereket, az apróra vágott paprikát, paradicsomot és sûrû ragut fõzök belõle.
A rizst a kész raguba keverem és annyi forró vizet öntök rá amennyi bõven ellepi. ( Körülbelül a rizs mennyiségének a másfélszeresét. ) Sózom, borsozom.
Szorosan lefedem és nagyon kis lángon 10 percig párolom, majd a tüzet elzárva további 10 percig pihentetem. Ezalatt a rizs felszívja a nedvességet és szépen megpuhul.
Villával picit átkeverem, zöldsalátával és a báránycsülökkel tálalom.
Pazar, különleges, fûszeres étel.