Joghurtos-vajas kifli
sponsored links
IsmĂ©t kedvet kaptam a kifli sĂŒtĂ©shez, de most ezĂșttal kiprĂłbĂĄltam a letekerĂ”s vĂĄltozatot joghurtos tĂ©sztĂĄval. EgyszerĂ»en abbahagyhatatlan. GyönyörĂ»en le lehetett tekerni, foszlĂłs, az illata mennyei volt, a csĂŒcske meg ropogĂłs... SzĂvesebben eszem reggelre egy kiflit, zsemlĂ©t vagy bĂĄrmilyen pĂ©ksĂŒtit, mint kenyeret csak kicsit azĂ©rt mĂ©gis macerĂĄsabb, Ăgy nem sĂŒthetek mindig ilyen finomakat. Sosem tudnĂĄnak elszakĂtani a kelt tĂ©sztĂĄkrĂłl Ă©s nem is mondanĂ©k le rĂłluk.
Joghurtos-vajas kifli
HozzĂĄvalĂłk (8db-hoz):
300 g tk. tönköly bĂșzaliszt
150 g BL55 fehér liszt
50 g olvasztott vaj
50 g joghurt
kb. 2 dl langos tej
25 g Ă©lesztĂ”
1 tk. cukor
2 kk. sĂł
+ vaj a kenéshez
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A tej felĂ©hez morzsoljuk az Ă©lesztĂ”t Ă©s keverjĂŒk el egy teĂĄskanĂĄl cukorral. Hagyjuk 15 percig pihenni.
MĂ©rjĂŒk ki a liszteket egy tĂĄlba, tegyĂŒk hozzĂĄ a joghurtot, a sĂłt, mellĂ© a felfuttatott Ă©lesztĂ”t Ă©s a vajat. Dagasszunk belĂ”le rugalmas tĂ©sztĂĄt Ășgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzĂĄ a maradĂ©k tejet, nehogy lĂĄgy legyen.
KelesztĂ” tĂĄlba pihentessĂŒk 30 percig, majd gyĂșrjuk ĂĄt finoman Ă©s ismĂ©t 30 percre tegyĂŒk vissza. VĂĄgjuk 8 egyenlĂ” rĂ©szre, formĂĄzzunk belĂ”le golyĂłkat Ă©s takarjuk le egy konyha ruhĂĄval 10-15 percre. Ez idĂ” alatt kel annyit ismĂ©t, hogy jĂłl formĂĄzhatĂł legyen.
Olvasszunk fel egy kis kocka vajat, ezzel fogjuk kenegetni.
NyĂșjtsuk ovĂĄlis alakĂșra. A felĂ”lĂŒnk esĂ” rĂ©szĂ©t hĂșzzuk szĂ©t oldal irĂĄnyba, ecsettel kenjĂŒk meg a tĂ©sztĂĄt vĂ©konyan vajjal, majd tekerjĂŒk fel. Miközben sodorjuk a felsĂ” rĂ©szĂ©t fogjuk meg Ă©s hĂșzzuk kifele, Ăgy sokkal több rĂ©teg lesz. SĂŒtĂ”papĂrral bĂ©lelt tepsibe sorakoztassuk, majd letakarva kelesszĂŒk duplĂĄjĂĄra. Kb. 20 perc.
KenjĂŒk meg a kiflik tetejĂ©t a maradĂ©k vajjal, majd tegyĂŒk elĂ”melegĂtett 200°C-os sĂŒtĂ”be 15-20 percre.
Joghurtos-vajas kifli
HozzĂĄvalĂłk (8db-hoz):
300 g tk. tönköly bĂșzaliszt
150 g BL55 fehér liszt
50 g olvasztott vaj
50 g joghurt
kb. 2 dl langos tej
25 g Ă©lesztĂ”
1 tk. cukor
2 kk. sĂł
+ vaj a kenéshez
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A tej felĂ©hez morzsoljuk az Ă©lesztĂ”t Ă©s keverjĂŒk el egy teĂĄskanĂĄl cukorral. Hagyjuk 15 percig pihenni.
MĂ©rjĂŒk ki a liszteket egy tĂĄlba, tegyĂŒk hozzĂĄ a joghurtot, a sĂłt, mellĂ© a felfuttatott Ă©lesztĂ”t Ă©s a vajat. Dagasszunk belĂ”le rugalmas tĂ©sztĂĄt Ășgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzĂĄ a maradĂ©k tejet, nehogy lĂĄgy legyen.
KelesztĂ” tĂĄlba pihentessĂŒk 30 percig, majd gyĂșrjuk ĂĄt finoman Ă©s ismĂ©t 30 percre tegyĂŒk vissza. VĂĄgjuk 8 egyenlĂ” rĂ©szre, formĂĄzzunk belĂ”le golyĂłkat Ă©s takarjuk le egy konyha ruhĂĄval 10-15 percre. Ez idĂ” alatt kel annyit ismĂ©t, hogy jĂłl formĂĄzhatĂł legyen.
Olvasszunk fel egy kis kocka vajat, ezzel fogjuk kenegetni.
NyĂșjtsuk ovĂĄlis alakĂșra. A felĂ”lĂŒnk esĂ” rĂ©szĂ©t hĂșzzuk szĂ©t oldal irĂĄnyba, ecsettel kenjĂŒk meg a tĂ©sztĂĄt vĂ©konyan vajjal, majd tekerjĂŒk fel. Miközben sodorjuk a felsĂ” rĂ©szĂ©t fogjuk meg Ă©s hĂșzzuk kifele, Ăgy sokkal több rĂ©teg lesz. SĂŒtĂ”papĂrral bĂ©lelt tepsibe sorakoztassuk, majd letakarva kelesszĂŒk duplĂĄjĂĄra. Kb. 20 perc.
KenjĂŒk meg a kiflik tetejĂ©t a maradĂ©k vajjal, majd tegyĂŒk elĂ”melegĂtett 200°C-os sĂŒtĂ”be 15-20 percre.