Joghurtos szuflé- nagy felhajtás a felfújt körül
sponsored links
Ez is egy elsõ recept lesz. Eddig ugyanis még nem készítettem szuflét- magyarul felfújtat, mitöbb még nem is ettem... De sokszor láttam már, sok helyen. :) Gondoltam ennyi elég is, szóval ma fogtam magam és elkészítettem. Az egyetlen speciális hozzávaló, ami nem biztos, hogy mindenkinek van a hûtõjében a szója joghurt (sajnos nem annyira viselem jól a tejtermékeket, így kénytelen vagyok laktóz mentes termékeket fogyasztani és abból sütni- fõzni, ami viszont nem hátrány diéta szempontjából :)). El lehet készíteni természetesen zsíros görög joghurtból, vagy bármilyen más natúr jughurtból.
Lehet, hogy sokatok egyetért velem abban, hogy a szuflé körül iszonyatos a felhajtás. Így kend ki, úgy tedd be, így süsd ki, úgy fog feljönni. Nos két dolog van: nem szeretem a bonyolult dolgokat, szerintem mindent lehet egyszerûen is (és ezzel a recepttel ezt bizonyítom is), a másik, hogy akár a forma kikenése nélkül is feljön a kis szuflé- direkt kipróbáltam egyet...!!!
Az viszont bizonyos, hogy mostantól többször készítem el ezt az egyszerû, de annál finomabb édességet, mely habkönnyû és kalóriaszegény (csokis, tejszínes társaihoz képest).
Hozzávalók: 5 szuflé formához
- 2 dl natúr szója joghurt (vagy bármilyen natúr joghurt, de ha zsíros, akkor nyilván veszít a kalóriaszegény jelzõbõl eme édesség:))
- 3 nagy tojás fehérje (felhasználás elõtt 10 perccel legalább vegyük ki a hûtõbõl, hogy egy kicsit átvegye a szoba hõmérsékletét)
- 3 nagy tojás sárgája
- 1 teáskanál ecet (12% sima, mezei ecet) :)
- 3 evõkanál finom liszt
- egy csipet só
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 1 evõkanál xilit
- vaj és xilit a formák kikenéséhez, béléséhez
- Kenjük ki egy kevés vajjal a szuflé formákat, majd szórjunk bele xilitet, (mint amikor kilisztezzük a tepsit.) Tegyük a formákat egy tepsire (csak hogy könnyebb legyen egyszerre mozgatni az összeset.)
- Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
- A tojásokat válasszuk szét két tálba. A fehérjéket a sóval verjük félig kemény habbá, majd adjuk hozzá az ecetet és verjük teljesen keménnyé.
- A tojás sárgákat a joghurttal, liszttel, xilittel és a vanília magokkal keverjük jó habosra.
- Óvatosan forgassuk bele a tojáshab felét a joghurtos keverékbe, majd utána a másik felét is adjuk hozzá, nagyon óvatos mozdulatokkal egy spatula segítségével.
- Adagoljuk a masszát a formákba, majd tegyük a sütõbe 15 percre- ameddig is NE nyitogassuk a sütõ ajtaját!!! Amennyiben belátunk a sütõbe, mert üveg az ajtaja szerencsések vagyunk :).
- Vegyük ki a szépen felemelkedett szufléinkat és azonnal tálaljuk, mert kb. 10 perc alat összeesnek.