Joghurtos szuflé- nagy felhajtás a felfújt körül

2014-05-19

sponsored links

                                       Ez is egy elsõ recept lesz. Eddig ugyanis még nem készítettem szuflét- magyarul felfújtat, mitöbb még nem is ettem... De sokszor láttam már, sok helyen. :) Gondoltam ennyi elég is, szóval ma fogtam magam és elkészítettem. Az egyetlen speciális hozzávaló, ami nem biztos, hogy mindenkinek van a hûtõjében a szója joghurt (sajnos nem annyira viselem jól a tejtermékeket, így kénytelen vagyok laktóz mentes termékeket fogyasztani és abból sütni- fõzni, ami viszont nem hátrány diéta szempontjából :)). El lehet készíteni természetesen zsíros görög joghurtból, vagy bármilyen más natúr jughurtból.
                                         Lehet, hogy sokatok egyetért velem abban, hogy a szuflé körül iszonyatos a felhajtás. Így kend ki, úgy tedd be, így süsd ki, úgy fog feljönni. Nos két dolog van: nem szeretem a bonyolult dolgokat, szerintem mindent lehet egyszerûen is (és ezzel a recepttel ezt bizonyítom is), a másik, hogy akár a forma kikenése nélkül is feljön a kis szuflé- direkt kipróbáltam egyet...!!!
Az viszont bizonyos, hogy mostantól többször készítem el ezt az egyszerû, de annál finomabb édességet, mely habkönnyû és kalóriaszegény (csokis, tejszínes társaihoz képest).




Hozzávalók: 5 szuflé formához
  • 2 dl natúr szója joghurt (vagy bármilyen natúr joghurt, de ha zsíros, akkor nyilván veszít a kalóriaszegény jelzõbõl eme édesség:))
  • 3 nagy tojás fehérje (felhasználás elõtt 10 perccel legalább vegyük ki a hûtõbõl, hogy egy kicsit átvegye a szoba hõmérsékletét)
  • 3 nagy tojás sárgája
  • 1 teáskanál ecet (12% sima, mezei ecet) :)
  • 3 evõkanál finom liszt
  • egy csipet só
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 1 evõkanál xilit
  • vaj és xilit a formák kikenéséhez, béléséhez

Az elkészítés menete:
  1. Kenjük ki egy kevés vajjal a szuflé formákat, majd szórjunk bele xilitet, (mint amikor kilisztezzük a tepsit.) Tegyük a formákat egy tepsire (csak hogy könnyebb legyen egyszerre mozgatni az összeset.)
  2. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
  3. A tojásokat válasszuk szét két tálba. A fehérjéket a sóval verjük félig kemény habbá, majd adjuk hozzá az ecetet és verjük teljesen keménnyé.
  4. A tojás sárgákat a joghurttal, liszttel, xilittel és a vanília magokkal keverjük jó habosra.
  5. Óvatosan forgassuk bele a tojáshab felét a joghurtos keverékbe, majd utána a másik felét is adjuk hozzá, nagyon óvatos mozdulatokkal egy spatula segítségével.
  6. Adagoljuk a masszát a formákba, majd tegyük a sütõbe 15 percre- ameddig is NE nyitogassuk a sütõ ajtaját!!! Amennyiben belátunk a sütõbe, mert üveg az ajtaja szerencsések vagyunk :).
  7. Vegyük ki a szépen felemelkedett szufléinkat és azonnal tálaljuk, mert kb. 10 perc alat összeesnek. 
Ennyi, nem ördöngõsség, de az íze a sajttortára emlékeztet mégis könnyû, mint egy hab, nehéz megállni, hogy csak egy adagot együnk belõle!! :)



Folytats a blogon ... nutsnroll.blogspot.com/2014/05/joghur...

sponsored links

Keres?s