Joghurtos szendvicskenyér
sponsored links
Új segítségem van a konyhában. Egy gyönyörû Kenwood CHEF XL robotgép. Szerelem elsõ látásra. Fantasztikusan erõs, 1700 w-os motorral dolgozik, és a szokásos dagasztó, habverõ, keverõ száron kívül még két ötletes szárral rendelkezik. Az egyik krémek keverésére kiváló, munka közben leszedi az edény oldalára kicsapódó krémet és visszadolgozza a többibe, így sokkal hatékonyabb és szebb a végeredmény. A másik egy különleges lapát, aminek a segítségével habokat lehet a krémbe keverni, nem kell kézi keverésre átváltani.
És egy fantasztikus újítás, a keverõtálat megvilágítja munka közben, méghozzá nagyon jól, így tényleg egy pillantással lehet ellenõrizni a tészta állagát.
Persze, a dagasztást próbáltam ki elõször. A gyermekem kedvenc kenyerét, egy joghurtos, formában sütött szendvicskenyeret készítettem benne elsõként. Ha lehetne, õ minden nap ezt enné, annyira szereti. Eleinte élesztõs elõtésztával készítettem, most kovásszal, de leírom mindkettõt, így tetszés szerint lehet választani.
Hozzávalók
Elõtészta:
- 20 dkg kenyérliszt
- 15 dkg víz
- 1 evõkanál kovász vagy 5 g friss élesztõ
Tálba öntjük a vizet, beletesszük a kovászt vagy a friss élesztõt és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és egy spatulával simára keverjük. A tálat lefedjük és a tésztát 8-12 órán keresztül a konyhapulton hagyjuk.
Tészta:
- 50 dkg kenyérliszt
- 2 tk. só
- az összes elõtészta
- 15 dkg sûrû joghurt (görög joghurtot használtam)
- kb. 2 dl víz
- 2 dkg puha vaj
A tészta hozzávalóit a dagasztótál üstjébe mérjük, majd alacsony fokozaton (ezen a gépen van extra alacsony fokozat is) 2-4 percig keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és magasabb fokozatra kapcsolunk. Még 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Amikor szép sima és hólyagos, kikapcsoljuk a gépet, a tálat lefedjük, és a tésztát kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, téglalap formára igazítjuk, majd megformázzuk. Sütõpapírral bélelt kenyérformába tesszük, fóliával letakarjuk és ismét duplájára kelesztjük.
220 fokra elõmelegített gõzös sütõben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. A kisült kenyeret rácson hûtjük ki.