Joghurtos szedres torta
sponsored links
Hozzávalók:
a mákos piskótához: 4 tojás fehérje, 4 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál étkezési keményítõ, ? teáskanál sütõpor, csipetnyi só, 3 evõkanál darálatlan mák;
a krémhez: 30 dkg görög joghurt, 10 dkg tejföl, 2,5 dl tejszín, 20 dkg szeder, 4 evõkanál porcukor, ? citrom leve, 10 g zselatin;
egyéb hozzávalók: 1 marék szeder, vaj és liszt a formához.
Elkészítése:
A tojásfehérjét a sóval meg a cukorral kemény habbá verjük, majd beledolgozzuk a sütõporral, a mákkal és a keményítõvel összekevert lisztet. A masszát egy vajjal kikent és liszttel megszórt, 20 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 fokon, kb. 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihûlni.
A krémhez a citromlevet a szederre öntjük, turmixoljuk, majd átszûrjük, hogy a szedermagok ne kerüljenek a krémbe. 1 dl joghurtot felmelegítünk, belekavarjuk zselatint és 10 percig duzzadni hagyjuk, ha nem olvad el teljesen, még felmelegítjük. A megmaradt joghurtot összekeverjük a tejföllel és a porcukorral, majd beleforgatjuk a zselatint, a szederpürét és végül a felvert tejszínt. A piskótát kivesszük a formából, meglocsoljuk kevés vízzel, a formát pedig kibéleljük fóliával és visszahelyezzük a piskótát, majd rásimítjuk a krémet. Egy éjszakára hûtõbe tesszük, másnap tálcára emeljük, szederrel díszítjük és tálaljuk.
Megjegyzés: A tortaformát, illetve a szedres kockánál is a tepsit föltétlen ki kell fóliával bélelni, különben a szederkrém ha fémhez ér oxidálódik és sötétkékre színezõdik.