Joghurtos pogácsa
sponsored links
Na, megint feltaláltam valamit! Elég nagyképûen hangzik...:D 2 dl maradék görög joghurt várta sorsát, én meg gyors és ígéretes recept híján (pedig gugliztam eleget!) nekiláttam kutyulgatni. A cetlirõl származó túrós pogácsából indultam ki lesz, ami lesz alapon. Jóval több lisztet vett fel a massza. A végeredményen bizony meglepõdtem... Belül omlós, kívül ropogós pogik sültek ki, melyek másnap is nagyon finomak voltak. Azóta a család kedvence lett.
Joghurtos pogácsa
A tészta hozzávalói:
35 dkg finomliszt (25 dkg fehér- és 10 dkg teljes kiõrlésû tönkölylisztet használtam, de ez nem szentírás!)
25 dkg felkockázott vaj
2 dl görög vagy más sûrû! natúr joghurt
1 csomag foszfátmentes sütõpor
1 teáskanál só (bátrabbaknak 1,5 tk-nyi )
Tetejére:
1 tojás
mindenféle magvak vagy sajt
A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban alaposan összegyúrtam. Hûvösebb helyre tolva (ne a hûtõbe!) fél órát pihentettem, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtva pogácsákat szaggattam belõle (igazából szaggattunk). Picit még formázgattunk rajtuk, hogy magasabbak, nyúlánkabbak legyenek. Lányom lekente õket a felvert tojással, majd megszórtuk a szezámmaggal, fekete- és hagyományos köménnyel (személyes kedvencem a fekete kömény, a zuram szerint grafit íze van...). 180 fokra elõmelegített sütõben 25 perc alatt sülnek meg. Volt egy sütés, aminek a nem tudtam kivárni a végét, 15 percnél légkeverésre kapcsoltam, 20 percnél kikapcsoltam a sütõt és kicsit kinyitottam az ajtaját (majd viharoztam az oviba). A pogácsák így kíhûlve lettek a legjobbak! Sörrel, borral is jól csúszik. :)
Joghurtos pogácsa
A tészta hozzávalói:
35 dkg finomliszt (25 dkg fehér- és 10 dkg teljes kiõrlésû tönkölylisztet használtam, de ez nem szentírás!)
25 dkg felkockázott vaj
2 dl görög vagy más sûrû! natúr joghurt
1 csomag foszfátmentes sütõpor
1 teáskanál só (bátrabbaknak 1,5 tk-nyi )
Tetejére:
1 tojás
mindenféle magvak vagy sajt
A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban alaposan összegyúrtam. Hûvösebb helyre tolva (ne a hûtõbe!) fél órát pihentettem, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtva pogácsákat szaggattam belõle (igazából szaggattunk). Picit még formázgattunk rajtuk, hogy magasabbak, nyúlánkabbak legyenek. Lányom lekente õket a felvert tojással, majd megszórtuk a szezámmaggal, fekete- és hagyományos köménnyel (személyes kedvencem a fekete kömény, a zuram szerint grafit íze van...). 180 fokra elõmelegített sütõben 25 perc alatt sülnek meg. Volt egy sütés, aminek a nem tudtam kivárni a végét, 15 percnél légkeverésre kapcsoltam, 20 percnél kikapcsoltam a sütõt és kicsit kinyitottam az ajtaját (majd viharoztam az oviba). A pogácsák így kíhûlve lettek a legjobbak! Sörrel, borral is jól csúszik. :)