Joghurtos piskótatorta bogyós gyümölcsökkel.
sponsored links
A hétvégére egy sütés nélküli joghurttortát terveztem be, de mivel a levegõ kissé lehûlt, így semmi akadályát nem láttam annak, hogy bekapcsoljam a sütõt. Ehhez a tortához pedig két piskótát is kellett sütni, mivel az alapja is piskóta, és a gyümölcsös-joghurtos krémet is egy piskóta, vagyis egy lekváros piskótatekercs öleli körbe. Az elkészült tortát pár órára, de legjobb egész éjszakára betenni a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön, és az ízek is jól összeérjenek. Mivel ebben a formában még nem készítettem joghurttortát, így izgatottan vártam, hogy végre felszeletelhessem, és megkóstolhassuk. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom. Az édes gyümölcsös-joghurtos krémhez nagyon jól illik a lekváros piskótatekercs, és egy szeletnél garantáltan nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók a 26 cm-es piskótalaphoz:
8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
8 dkg porcukor
1/2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 ek forró víz
csipet só
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 15-20 percig, tûpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Lekváros piskótatekercs hozzávalói egy gáztepsihez:
12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
csipet só
egy kisebb üveg sárgabaracklekvár
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy 37x32 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett sütõpapírra, majd húzzuk le róla a sütõpapírt, és a forró tésztát kenjük meg a lekvárral.(a forró tésztára kenjük rá a lekvárt, akkor jó szaftos lesz a piskóta)
Ezután tekerjük fel, hagyjuk teljesen kihûlni, majd vágjuk fel szép egyforma vékony szeletekre. (én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel)
Joghurtos-gyümölcsös töltelék hozzávalói:
4 db epres Danone joghurt (4x125 gramm)
25 dkg mascarpone
3 dl Hulala (v. habtejszín)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
10 dkg szeder
10-15 dkg áfonya
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot, és a mascarponét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl.
Ezután adjuk hozzá a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Keverés közben adjuk hozzá a szedret és az áfonyát is.
A tortaformát béleljük ki sütõpapírral úgy, hogy az oldalát is befedje, majd helyezzük bele a piskótalapot.
Ezután rakjuk ki körbe a felszeletelt lekváros piskótatekerccsel, majd öntsük bele a joghurtos-gyümölcsös tölteléket.
Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hûtõbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, ízlés szerint díszítsük a gyümölcsökkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.