Joghurtos-petrezselymes burgonyafõzelék, kecsketúrós pirítottmag-fasírttal

2014-02-28

sponsored links



A mai ebédünk volt ez a nem szokványos burgonyafõzelék ezekkel az igazán remek húsmentes fasírtokkal. A fõzelék ötlete/ihlete Feri, a fõzelékes aldis videójából származik, a magkeverékbõl készült fasírt pedig Vegasztromániától már jól ismert diósült nyomán készült, de mégis máshogy. Ebbe nem volt szükség tojás tenni, mert a kecsketúróm éppen eléggé összefogta a masszát.


Hozzávalók
3-4 személyre

a fõzelékhez
kb. 1 kg burgonya, meghámozva és felkockázva
1 db lila hagyma felaprítva
löttyintésnyi olívaolaj
friss vagy fagyasztott petrezselyem
1 db friss babérlevél finomra aprítva
víz vagy zöldségalaplé (valamivel több, mint amennyi ellepi a burgonyát)
tengeri só, frissen õrölt fehér bors
150 g natúr joghurt
kb. 1 ek étkezési keményítõ
1/2 kezeletlen héjú citrom reszelt héja

a fasírthoz (kb. 20 db lesz ebbõl a mennyiségbõl)
150 g magkeverék (nálam most 75 g mandula, 30 g fenyõmag, 25 g tökmag és 20 g napraforgómag)
100 g kecsketúró
1 evõkanálnyi Serra de Estrela sajt (portugál lágy juhsajt) vagy ízlés/lehetõség szerint más sajt
1-1 lila és vörös salotta aprítógépben finomra aprítva
3 ek sûrû paradicsomszósz
1-2 ágacska kakukkfû letépkedett levélkéi
kevéske õrölt bors és finom tengeri só


Elkészítés

1 Öntsük egy sütõpapírral bélelt tepsibe az olajos magvakat. 175 °C-os sütõben kb. 12 perc alatt pirítsuk meg, majd tegyük félre hûlni.
2 A fõzelékhez fonnyasszuk meg a finomra aprított lila hagymát egy kevés olívaolajon, keverjük hozzá a felkockázott burgonyát, s forgassuk alaposan össze. 1-2 perc múlva öntsük fel a vízzel vagy az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet, ízesítsük némi sóval és borssal, továbbá a petrezselyem felével.
Forrás után közepes hõfokon fõzzük fedõ alatt addig, míg a burgonya majdnem teljesen megpuhul.
3 Ezalatt állítsuk össze a fasírtot: a kihûlt magkeveréket egy késes aprítógépben aprítsuk fel, villával keverjük hozzá a kecsketúrót, a sajtot, paradicsomszószt, a kakukkfûlevélkéket. Kissé sózzuk és borsozzuk meg.
Formázzunk a masszából kis fasírtokat, helyezzük õket egy sütõpapírral bélelt tepsire és 180 °C-on kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára.
4 A félkész fõzelék nagyjából felét pürésítsük botmixerrel, tegyük vissza a tûzre és sûrírsük be az étkezési keményítõvel csomómentesen elkevert joghurttal. Forraljunk rajta egyet, keverjük bele a félretett petrezselymet, reszeljük bele a fél citrom héját, és már el is készült a fõzelék.



Folytats a blogon ... www.selectfood.hu/2014/02/joghurtos-p...

sponsored links

Keres?s