Joghurtos gofri, eperhabbal és rumos csokoládéval
sponsored links
Még mindig oda meg vissza vagyok a habos gofriért, szerintem nem is lesz más kedvenc nálam. Ezúttal friss eper vásárlási lehetõséggel élve, elkészítettem az eperhabot, ami mellé egy kevéske rumos csokoládé öntetet kevertem. Az alap most joghurtos gofri változat, ami könnyû és ropogós.
Friss eperrel is tálalhatjuk még, sajnálatos módon nálam pont elfogyott még a fotóra sem jutott. :(
Joghurtos gofri, eper habbal és rumos csokival
Hozzávalók kb 12 db-hoz
a tésztához:
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
1 teáskanál sütõpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg nyírfacukor
2,5 dl szódavíz
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
az eperhabhoz:
40 dkg eper (2 dl sûrítmény)
10 dkg nyírfacukor
3 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
a csokoládé öntethez:
5 dkg étcsokoládé 70%-os kakaótartalmú
1 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
1 teáskanál méz
1 teáskanál rumaroma vagy rum
Elkészítés:
Az eperhabhoz a friss epret cukor hozzáadásával és egy kevés vízzel felforraljuk, majd közepes lángon addig fõzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Botturmix segítségével pürésítjük, majd sûrû szitán átpaszírozzuk. Hozzáöntjük a tejszínhabot és habszifonba öntjük. Legalább egy éjszakára hûtõbe helyezzük.
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a sütõport és a szódabikarbónát. A tojásokat felverjük, beletesszük a cukrot, az olajat és a joghurtot, majd habosra keverjük. Citrom reszelt héjával és vanília kivonattal ízesítjük. Beletesszük a lisztes keveréket, elkeverjük és végül szódavízzel hígítjuk.
Gofrisütõben kisütjük, rácsra helyezzük és hûlni hagyjuk.
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Mézzel és rumaromával vagy rummal ízesítjük. Szobahõmérsékletûre hûtjük.
Tálalásnál egy-egy gofrit meglocsolunk a csokoládé öntettel, majd jó nagy adag eperhabbal koronázzuk.
Friss eperrel is tálalhatjuk még, sajnálatos módon nálam pont elfogyott még a fotóra sem jutott. :(
Joghurtos gofri, eper habbal és rumos csokival
Hozzávalók kb 12 db-hoz
a tésztához:
15 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
1 teáskanál sütõpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg nyírfacukor
2 tojás
5 dkg olaj
27 dkg görög joghurt2,5 dl szódavíz
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
az eperhabhoz:
40 dkg eper (2 dl sûrítmény)
10 dkg nyírfacukor
3 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
a csokoládé öntethez:
5 dkg étcsokoládé 70%-os kakaótartalmú
1 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
1 teáskanál méz
1 teáskanál rumaroma vagy rum
Elkészítés:
Az eperhabhoz a friss epret cukor hozzáadásával és egy kevés vízzel felforraljuk, majd közepes lángon addig fõzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Botturmix segítségével pürésítjük, majd sûrû szitán átpaszírozzuk. Hozzáöntjük a tejszínhabot és habszifonba öntjük. Legalább egy éjszakára hûtõbe helyezzük.
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a sütõport és a szódabikarbónát. A tojásokat felverjük, beletesszük a cukrot, az olajat és a joghurtot, majd habosra keverjük. Citrom reszelt héjával és vanília kivonattal ízesítjük. Beletesszük a lisztes keveréket, elkeverjük és végül szódavízzel hígítjuk.
Gofrisütõben kisütjük, rácsra helyezzük és hûlni hagyjuk.
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Mézzel és rumaromával vagy rummal ízesítjük. Szobahõmérsékletûre hûtjük.
Tálalásnál egy-egy gofrit meglocsolunk a csokoládé öntettel, majd jó nagy adag eperhabbal koronázzuk.