Joghurtos eperhabtorta.
sponsored links
Nálunk a hétvége elképzelhetetlen sütemény, vagy éppen torta nélkül. (na, nem mintha hétköznap nem sütnék ezerrel :) ) Szívesen készítek sütés nélküli tortát az éppen aktuális gyümölccsel, amely most az eper. A torta összeállítás roppant egyszerû, és csakis addig kell türelmesen várakozni, még a hûtõben eltölt pár órát, és megdermed. Az alapot készíthetjük ízlés szerint keksszel, vagy éppen babapiskótával, de a joghurtos eperhabhoz érdemes görög joghurtot választani, mert azzal sokkal finomabb, és krémesebb lesz.
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
25 dkg Gyõri édes keksz
10 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze (v. daráljuk le) majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütõpapírral, majd egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet. Ezután tegyük be a hûtõbe, hogy megdermedjen.
Joghurtos eperhab hozzávalói:
5 db citromos Görög joghurt (5x125 g)
50 dkg eper
15 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala (v.habtejszín)
15 gramm porzselatin
1 dl víz
1/2 citrom leve
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, majd a maradéknak a felét vágjuk fel apró darabokra.
Az eper másik felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük össze a joghurttal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, még teljesen feloldódik, és langyosra hûl.
Ezután adjuk hozzá az epres-joghurtos keverékhez, és keverjük alaposan össze.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, szintén keverjük hozzá az epres keverékhez úgy, hogy egy sima habot kapjunk.
Ezután óvatosan, hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá az elõzõleg apróra vágott epret.
Vegyük ki a hûtõbõl a kekszes alapot, egyenletesen öntsük rá a joghurtos eperhabot, majd tegyük vissza a hûtõbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy kellõen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én elõzõ nap összeállítottam a tortát, majd tálalásig a hûtõben pihent)
A megdermedt tortát vegyük ki a tortát a hûtõbõl, majd ízlés szerint tejszínhabbal és eper díszítsük.
Tálalás elõtt helyezzük tortát egy tortatálra, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.