Joghurtos citromtorta limoncellos tükörzselével és citromos házi pillecukorral

2017-04-01

sponsored links

A torta Anca kolleganõm születésnapjára készült, volt vele munka, de megérte minden percét. Édesen savanykás ízvilág, könnyed torta, parádés ünnepi sütemény.

Hozzávalók egy 24 cm átmérõjû tortához:
- A piskótalapokhoz:
6 tojás fehérje
6 kanál cukor
6 kanál liszt 
1 citrom reszelt héja és leve
- A töltelékhez:
5 dl tejszín
4 dl görög joghurt
1 adag lemon curd
10 lap zselatin (17 g)
- A citromos zselélaphoz:
2 dl limoncello likõr
2 dl citromszörp
5 lap zselatin (8,5 g)
- A tükörglazúrhoz:
0,6 dl limoncello
0,4 dl citromszörp
10 dkg fehér csokoládé
0,3 dl tejszín
1 kanál glükózszirup
4 lap zselatin (6,6g)
- A citromos pillecukorhoz:
6 lap zselatin (10 g)
25 dkg cukor
1 kanál glükózszirup (vagy méz)
3 dl citromszörp
3 tojás fehérje
A lapok öntözéséhez:
1 dl citromszörp

Elõzõ nap elkészítjük a pillecukrot, a citromzselé lapot és a lemon curdot.
Lemon curd itt.

A pillecukorhoz a  zselatin lapokat bõ hideg vízbe áztatjuk. A citromszörpöt feltesszük fõni  a cukorral és a glükózsziruppal. Kevergetve felforraljuk, amíg a cukor elolvad. A zselatinlapokat alaposan kicsavarjuk és belevegyítjük a szirupba, amit levettünk a tûzrõl. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belecsorgatjuk a forró szirupot és tovább verjük, amíg a tojás fehérje selymes, fényes, nyúlós masszává nem válik.
Kiolajozott, sütõpapíros mûanyag dobozba öntjük, másnapig dermedni hagyjuk. Keményítõvel elkevert porcukorra borítjuk, majd éles késsel vagy ollóval kockákra vágjuk.

A tortalapokhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Kapcsos, sütõpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 180 C fokra elõmelegített sütõben 20-25 percig tûpróbáig sütjük. Rácsra borítva kihûtjük, majd kettévágjuk.

A citromos zselélaphoz hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat, a limoncello-t és a citromszörpöt összeforraljuk, majd belekeverjük a kicsavart zselatinlapokat. Fóliával bélelt tortaformába öntjük és hideg helyren megdermesztjük.

A töltelékhez hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. 2 dl joghurtot kevergetve felforralunk, belekeverjük a kicsavart zselatinlapokat, majd a maradék joghurttal kissé visszahûtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a zselatinos joghurtot és a lemon curdot.

A piskótalap köré tortakarikát pattintunk, meglocsoljuk a citromszörp felével, ráhalmozzuk a töltelék felét, ráborítjuk a fóliáról leválasztott zselélapot, majd betakarjuk a többi krémmel. Tetejére borítjuk a maradék  szörppel meglocsolt piskótalapot, végezetül alaposan behûtjük.

Elkészítjük a tükörglazúrt, elsimítjuk a torta tetején, egy óra alatt megdermesztjük. Eltávolítjuk a tortakarikát, pillecukor kockákkal, kandírozott citromszeletekkel díszítjük.




Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2017/04/joghurto...

sponsored links

Keres?s