Joghurt házilag
sponsored links
A gyerekeim nagyon szeretik a johurtokat.Ipari mennyiségeket képesek elfogyasztani csak úgy nasiként.
Hazudnék ha azt mondanám ,hogy boltit soha nem esznek sõt még szeretik is.Bár abból is elõnyben részesítem a natúr verziót és itthon kapnak hozzá gyümölcsöt amivel kedvükre variálhatják.
Viszont sokszor készül itthon is natúr joghurt.Semmi nagy titok nincs benne,egyszerû és minimális munkával finom, krémes joghurtot készíthetünk garantáltan adalékanyag mentesen.
Szükséges hozzá magas zsírtartalmú tej.Ha van házi,ha nincs bolti zacskós/friss dobozos változattal is mûködik.
Literenként 2-3 evõkanál élõflórás natúr joghurt - oltóanyagként.
Néhány óra türelem.
Hozzávalók :
-2 l házi (vagy bolti) tej
-4-6 ek.natúr joghurt
A tejet egy vastag talpú és falú edényben felforralom.Majd megvárom amíg kb 40C-ra visszahûl.
Nekem van hõfokmérõm,de szerintem bárki képes belõni ezt a hõmérsékletet.Ez a "finom meleg" se nem forró ,se nem langyos állapot.
A natúr joghurtot elkeverem pár ek.tejjel hogy egynemû legyen majd beleöntöm a fazékban lévõ tejbe és jól elkeverem.Ezután már nem mozgatom,kevergetem,nézegetem csak lefedem egy fedõvel.
Innentõl többféle módon folytathatjuk.
Én most bebugyoláltam egy vastag plédbe az edényt és reggelig úgy hagytam.
Tökéletes lett.
A sütõt bekapcsolhatjuk 40C-ra és 4-6 órára betéve az edényt kész a joghurt.
Nyáron elég csak lefedni a jó hõtartó fazekunkat és a meleg idõ elvégzi a feladatot.
Amikor kész a joghurt jól láthatóan elválik az edény falától,sûrû,krémes és illatos lesz.
Kihûlés után 4-5 napig hûtõben tárolható.
Amikor elkészül még meleg és szerintem abszolút nem finom....szóval ne ijedjetek meg:)
Várjatok amíg hideg lesz.
Innentõl kezdve a lehetõségek ezer félék.
Natúran fogyasztani.
Belekeverni mézet és müzlit.
Belekeverni bármilyen lekvárt.
Belekeverni bármilyen friss,fagyasztott és befõtt gyümölcsöt.
Összeturmixolni bármilyen gyümölcsöt ,ráönteni egy kis joghurtot,újra mixelni és kész a gyümölcsös ivójoghurt.(ebbe keverem a kicsapódot savót is)
Sûrû szövésû anyagon keresztül lecsöpögtetni és kész a görög joghurt.
Bõ 1 napig csöpögtetni és kész a savanykás krémtúró.
Egy kedves ismerõstõl kaptam fagyasztva szárított kultúrát is, kipróbáltam és tökéletes .
Elõnye ,hogy mindig van otthon:))
Hazudnék ha azt mondanám ,hogy boltit soha nem esznek sõt még szeretik is.Bár abból is elõnyben részesítem a natúr verziót és itthon kapnak hozzá gyümölcsöt amivel kedvükre variálhatják.
Viszont sokszor készül itthon is natúr joghurt.Semmi nagy titok nincs benne,egyszerû és minimális munkával finom, krémes joghurtot készíthetünk garantáltan adalékanyag mentesen.
Szükséges hozzá magas zsírtartalmú tej.Ha van házi,ha nincs bolti zacskós/friss dobozos változattal is mûködik.
Literenként 2-3 evõkanál élõflórás natúr joghurt - oltóanyagként.
Néhány óra türelem.
Hozzávalók :
-2 l házi (vagy bolti) tej
-4-6 ek.natúr joghurt
A tejet egy vastag talpú és falú edényben felforralom.Majd megvárom amíg kb 40C-ra visszahûl.
Nekem van hõfokmérõm,de szerintem bárki képes belõni ezt a hõmérsékletet.Ez a "finom meleg" se nem forró ,se nem langyos állapot.
A natúr joghurtot elkeverem pár ek.tejjel hogy egynemû legyen majd beleöntöm a fazékban lévõ tejbe és jól elkeverem.Ezután már nem mozgatom,kevergetem,nézegetem csak lefedem egy fedõvel.
Innentõl többféle módon folytathatjuk.
Én most bebugyoláltam egy vastag plédbe az edényt és reggelig úgy hagytam.
Tökéletes lett.
A sütõt bekapcsolhatjuk 40C-ra és 4-6 órára betéve az edényt kész a joghurt.
Nyáron elég csak lefedni a jó hõtartó fazekunkat és a meleg idõ elvégzi a feladatot.
Amikor kész a joghurt jól láthatóan elválik az edény falától,sûrû,krémes és illatos lesz.
Kihûlés után 4-5 napig hûtõben tárolható.
Amikor elkészül még meleg és szerintem abszolút nem finom....szóval ne ijedjetek meg:)
Várjatok amíg hideg lesz.
Innentõl kezdve a lehetõségek ezer félék.
Natúran fogyasztani.
Belekeverni mézet és müzlit.
Belekeverni bármilyen lekvárt.
Belekeverni bármilyen friss,fagyasztott és befõtt gyümölcsöt.
Összeturmixolni bármilyen gyümölcsöt ,ráönteni egy kis joghurtot,újra mixelni és kész a gyümölcsös ivójoghurt.(ebbe keverem a kicsapódot savót is)
Sûrû szövésû anyagon keresztül lecsöpögtetni és kész a görög joghurt.
Bõ 1 napig csöpögtetni és kész a savanykás krémtúró.
Egy kedves ismerõstõl kaptam fagyasztva szárított kultúrát is, kipróbáltam és tökéletes .
Elõnye ,hogy mindig van otthon:))