Jobb mint az olívaolaj?
sponsored links
Új magyar étolajak, amelyek túlszárnyalják az olívaolaj tulajdonságait
Öt új, egészséges étolajat és ezek esszenciáját fejlesztette ki a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Ipari Növények Fõosztálya; az olajok új napraforgó- és olajlen-fajtákból, hidegen sajtolással készülnek - mondta el Áy Zoltán tudományos segédmunkatárs az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a termékcsalád egy most zárult pályázat eredménye. A Nemzeti Innovációs Hivatal Baross Gábor programja támogatta a munkát, amely két évig tartott, elvégzésére 50 millió forintot nyertek.
Az új olajok különlegessége a beltartalmukban rejlik, ami elsõsorban a magfajtától függ, a növénynemesítéssel ugyanis az olaj minõsége tág határok közt változtatható - magyarázta a kutató.
A napraforgóból készült hagyományos, boltban kapható étolajokhoz képest ezeknek a fajtáknak jelentõsen módosították a zsírsav-összetételét. Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemzõ. Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emelték, míg egy hagyományos napraforgó étolajnál, ez mindössze 25 százalék.
A magas olajsav rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelõzésére, csökkenti a káros koleszterin szintjét, az érelmeszesedéseket pedig oldja. A magban levõ E-vitamin belekerül az olajba, miután hidegen ...