Jeromos csirkecomb
sponsored links
Ennek a sült csirkének több évtizedes története van. (Nem, még mindig nem szeretem az "alakos" húst - lásd némely korábbi posztomat -, de ezt most muszáj volt megsütni.)
Gyerekkoromban nagyanyám (aki pincérnõ volt, és istenien fõzött), gyakran sütött csirkecombot. Õ volt az egyetlen, akinél ezt hajlandó voltam megenni, annyira finoman készítette el. Mindent sorban elõpakolt: húst, fûszereket, vajat, olajat, aztán így szólt: "És most elõvesszük Jeromoskát." Imádtam ezt a mondatot. :)
Jeromoska egy árammal mûködõ, fedeles sütõedény volt. Ebben sültek szép pirosra a húsok.
Nosztalgiából a régi ízek iránt pontról pontra úgy sütöttem ma a csirkét, mint õ annak idején. Kivéve az edényt. Nincs Jeromosom. Inox serpenyõben, fedõ alatt azért sikerült nagyon hasonló ízeket elérnem.
Aki tudja, hogy hívják Jeromoskát civilben, és hol lehet kapni, kérem, írja meg!
Jeromos csirkecomb |
Hozzávalók:
személyenként egy bõrös csirkecomb
só
bors
pirospaprika
õrölt babér
3 gerezd fokhagyma
2 dl olaj
10 dkg vaj
A csirkecombokat megmosom, sózom, és megszórom a fûszerekkel minden oldalukon.
A vajat és az olajat egy nagyobb serpenyõben összeolvasztom, felhevítem. A fokhagymagerezdeket áttöröm és a vajas olajba nyomom. A húsokat bõrös felükkel lefelé a serpenyõbe rakosgatom, és fedõ alatt 10 percig sütöm. Ekkor megfordítom, és szintén 10 percig sütöm tovább. Még 2x megforgatom, 10-10 perces sütési idõkkel.
Zöldséges párolt rizzsel, kovászos uborkával tálaltam, de illik hozzá a saláta, a krumplipüré és bármilyen zöldség.
Tipp: a csirkecombot a csont mentén pár helyen éles késsel megszúrom, az inaknál ("boka" magasságban) átvágom, hogy omlósra megsüljön kívül-belül.
Tipp: a csirkecombot a csont mentén pár helyen éles késsel megszúrom, az inaknál ("boka" magasságban) átvágom, hogy omlósra megsüljön kívül-belül.