Japán sajttorta szilva szósszal
sponsored links
Kimaradt egy doboz mascarpone sajtom és nem tudtam vele mihez kezdeni. Sajttortához kevés, de nem akartam hozzá vásárolni, meg amúgy sem barátkozik vele nagyon a gyomrom, úgyhogy recept keresésbe kezdtem. Hûûû... ezt már régóta kiakartam próbálni. A könyvjelzõim között lapul már egy ideje. Körül néztem máshol, de ahogy láttam nem sok eltérés van recept és recept között, ezt most követnem kell. Nem is variáltam rajta, csak elkészítettem. Szuper habkönnyû piskótát kaptam! Tálalhattam volna magában is, vagy csak friss gyümölccsel, de most olyan õszi hangulatom volt, hogy szilvaszószt készítettem hozzá.
Japán sajttorta, szilva szósszal
Hozzávalók (22 cm átmérõjû tortaformához):
(Minden legyen szobahõmérsékletû)
25 dkg mascarpone
1 dl tej
1 evõkanál citromlé
6 dkg liszt
2 dkg keményítõ
14 dkg porcukor
6 tojás
egy csipet só
a szilvaszószhoz:
50 dkg szilva
1 teáskanál õrölt fahéj
1 kávéskanál õrölt gyömbér
1 nagy evõkanál méz
1 dl vörösbor
Elkészítés:
A tojásokat külön választjuk. A sárgáját kikeverjük a mascarponéval, hozzáadjuk a szobahõmérsékletû vajat, a tejet és végül az egy evõkanál citromlevet, simára keverjük. Elvegyítjük benne az átszitált lisztet és a keményítõt. A fehérjét habbá verjük a cukorral és a csipet sóval, majd a krémes masszához adjuk. Az így kapott könnyû krémet alufóliával becsomagolt tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk és vízfürdõbe állítjuk. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük 17 percre, majd csökkentjük 135 fokra a hõmérsékletet és további 30 percig sütjük. Tortaformában hagyjuk kihûlni, tálalásig hûtõbe helyezzük. A legjobb, ha egy éjszakát pihen.
Elkészítjük hozzá a szilvaszószt. A szilvát kettévágjuk és kimagozzuk, majd fõzõedénybe tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézet, a gyömbért és egy citrom reszelt héját. Felöntjük vörösborral, fedõ alatt sûrûre fõzzük. A forró szósszal meglocsoljuk a hideg sajtortát és így kínáljuk!
Hozzávalók (22 cm átmérõjû tortaformához):
(Minden legyen szobahõmérsékletû)
25 dkg mascarpone
1 dl tej
1 evõkanál citromlé
6 dkg liszt
2 dkg keményítõ
14 dkg porcukor
6 tojás
egy csipet só
a szilvaszószhoz:
50 dkg szilva
1 teáskanál õrölt fahéj
1 kávéskanál õrölt gyömbér
1 nagy evõkanál méz
1 dl vörösbor
Elkészítés:
A tojásokat külön választjuk. A sárgáját kikeverjük a mascarponéval, hozzáadjuk a szobahõmérsékletû vajat, a tejet és végül az egy evõkanál citromlevet, simára keverjük. Elvegyítjük benne az átszitált lisztet és a keményítõt. A fehérjét habbá verjük a cukorral és a csipet sóval, majd a krémes masszához adjuk. Az így kapott könnyû krémet alufóliával becsomagolt tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk és vízfürdõbe állítjuk. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük 17 percre, majd csökkentjük 135 fokra a hõmérsékletet és további 30 percig sütjük. Tortaformában hagyjuk kihûlni, tálalásig hûtõbe helyezzük. A legjobb, ha egy éjszakát pihen.
Elkészítjük hozzá a szilvaszószt. A szilvát kettévágjuk és kimagozzuk, majd fõzõedénybe tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézet, a gyömbért és egy citrom reszelt héját. Felöntjük vörösborral, fedõ alatt sûrûre fõzzük. A forró szósszal meglocsoljuk a hideg sajtortát és így kínáljuk!