Japán omlett

2014-03-26

sponsored links


Bár a Húsvétból Japánban semmit sem veszünk észre - természetesen kivételt képeznek a keresztények, akik a japán lakosság mindössze kb. 1 %-át teszik ki -, gondoltam itt az ideje egy kis tojásos recept közlésének. Nem lennék meglepve, ha a globalizációnak köszönhetõen pár év múlva ebben az idõszakban már Japánban is minden a nyusziról, a tojásról, a bárányról, a csibékrõl és mindezek csokiba öntésérõl szólna...
Ez a gyönyörû tojásos omlett tekercs, amit most Húsvétra szántam, nagyon közkedvelt japán étel. Mivel hidegen is kiváló, ezért az otthon készített, vagy vásárolt ebédes/tízórais/uzsonnás dobozba, japánul ??, bent? [bentó]-ba gyakran kerül. A kedvenc szakácskönyvem olvasótábora szavazatai alapján ez a 3. olyan japán étel, amelyet elkészítenének az olvasók valaki másnak. Vidékenként eltérõ hozzávalókat különbözõ arányban használnak. A ???? sukiyaki-hoz [szukijaki, az u-t ejtsd az u és ü között, az a-t pedig rövid á-nak] hasonlóan?? Kant? [kantó, az a-t ejtsd rövid á-nak] és ?? Kansai [kanszai, az a-kat ejtsd rövid á-nak] régióban más alapanyagokból készítik. Elõbbi T?ky? [tókjó]-Yokohama [jokohama, az a-kat ejtsd rövid á-nak], utóbbi ?saka [ószaka, az a-kat ejtsd rövid á-nak] -Ky?to [kjóto]-K?be [kóbe] környéke. Összességében elmondható, hogy Tokió környékén cukorral készítik, és ettõl édes lesz, míg Oszakában és környékén inkább sós. Ezért a hozzávalókat négy különbözõ recept szerint közlöm. Érdemes mindet kipróbálni, mert mindegyik verzió nagyon finom. Kivételesen nem 4 személyre számítom az adagokat, hanem 2-3 fõre, hiszen ez inkább elõétel, vagy kísérõ fogás, nem fõétel. Az egyszerûség kedvéért a készítésénél az 1-es számú hozzávalókat soroltam föl, de értelemszerûen, ha valaki nem az elsõ receptet készíti, akkor is ugyanúgy készítse, csak legfeljebb cukor nem kell bele, illetve sake helyett mirin-t használunk.
1. Kant? 1.
4 tojás
3 evõkanál dashi [dasi, az a-t ejtsd rövid á-nak] (a készítésérõl ld. a dashi-ról szóló bejegyzéseket, 2013. április 17, április 30.)
1 kiskanál sake [szake, az a-t ejtsd rövid á-nak] (ázsiai boltokban kapható fõzõbor)
1/3 kiskanál só
másfél evõkanál cukor (én nádcukrot használok)
1/3 kiskanál szójaszósz
növényi olaj a sütéshez
gyömbér, jégcsapretek a díszítéshez
bambuszból készült "tekerõ" a tekeréshez (ázsiai boltokban kapható, sushi tekercs készítésnél is ezt használjuk) 
2. Kant? 2.
4 tojás
5 evõkanál dashi [dasi, az a-t ejtsd rövid á-nak] (a készítésérõl ld. a dashi-ról szóló bejegyzéseket, 2013. április 17, április 30.)
2 evõkanál mirin (ázsiai és bio boltokban kapható édes fõzõbor)
1/4 kiskanál só
1 kiskanál cukor (én nádcukrot használok)
1 kiskanál világos szójaszósz
növényi olaj a sütéshez
gyömbér, jégcsapretek a díszítéshez
bambuszból készült "tekerõ" a tekeréshez (ázsiai boltokban kapható, sushi tekercs készítésnél is ezt használjuk) 
3. Kansai 1.
4 tojás
1 dl dashi [dasi, az a-t ejtsd rövid á-nak] (a készítésérõl ld. a dashi-ról szóló bejegyzéseket, 2013. április 17, április 30.)
1 evõkanál sake [szake, az a-t ejtsd rövid á-nak] (ázsiai boltokban kapható fõzõbor)
1/3 kiskanál só
növényi olaj a sütéshez

Kansai 2.
4 tojás
4 evõkanál dashi [dasi, az a-t ejtsd rövid á-nak] (a készítésérõl ld. a dashi-ról szóló bejegyzéseket, 2013. április 17, április 30.)
1 evõkanál mirin (ázsiai és bio boltokban kapható édes fõzõbor)
1/3 kiskanál szójaszósz
1/6 kiskanál só
növényi olaj a sütéshez
Buktatók: ha a serpenyõben a közönséges rántotta is leragad, akkor ez a trükkös kis tojásos darab biztos nem fog sikerülni. Bár a hagyományos japán tojássütõ vastag falú, én ehelyett inkább palacsintasütõ serpenyõt ajánlanék. Gyakorlat teszi a mestert, ha elõször elrontjuk semmi gond, csak ne égessük le, és akkor meg lehet enni. Japánban külön erre a célra árulnak négyszög alakú serpenyõt, de el lehet készíteni kerekben is.
Egy keverõtálban jól összekeverem a tojásokat. Egy másik tálba öntöm a dashi-t, a cukrot, a sót, a sake-t és a szójaszószt, majd a tojáshoz keverem. Nekem az a szokásom, hogy a serpenyõt maximális hõmérsékletûre hevítem, és amikor nem kell, hogy nagyon forró legyen a massza, akkor leveszem az edényt a fõzõlapról. Egy olajjal átitatott konyhai papírtörlõvel kikenem a serpenyõt. Japánban hosszú pálcikával fõznek, ezzel a legegyszerûbb végighúzogatni az olajos törlõt a serpenyõben, de tökéletes a spatula is. A tojásos massza 1/4 részét öntöm elõször a serpenyõbe, jól eloszlatom egészen az edény négy széléig, és amikor félig átsült, tehát alul már vélhetõen kész, felül viszont még kellõképpen nyers, akkor a serpenyõ alsó részébe tekerem a tojásos masszát, és így kapom meg az elsõ tekercset. Ez elég sok gyakorlást igényel, nekem sem sikerült elsõre, mert elég nagy hõmérsékleten dolgozunk, ezért irtó gyorsan kell a "tésztát" tekergetni. Szóval az omlett az edény alján van összetekerve. Megint beolajozom papírtörlõvel az edényt, és egy gyors mozdulattal az edény tetejére csúsztatom a tojásos tekercset. A helyét ugyanúgy beolajozom, mint az elõbb az edény felsõ részét. Öntök egy újabb 1/4-et a tojásokból az edénybe úgy, hogy a serpenyõ tetején lévõ már elkészített és feltekert omlettet is érje, sõt, egy kicsit megemelem a tekercset, hogy alá is befolyhasson az új tojásos massza. Jól megküldöm, elõször fölfelé, majd lefelé, megint úgy, hogy minden sarkot érjen, illetve ha a serpenyõ kerek, akkor a széléig el kell jutnia a tojásos masszának. Félig megsütöm, magam felé tekerem a régi és az új omlett tekercsemet egyben, és ahogy az aljára lehoztam, egy gyors mozdulattal megint az edény tetejére pakolom, ezzel dupla omlett tekercset létrehozva. Huh. Most vagyok a felénél. Már csak fele van meg a masszának, ezzel a felével is pont ugyanazt csinálom, mint az elsõ felével.
Ha kész, akkor még melegében beleteszem a bambusz tekercselõmbe, úgy, hogy a gömbölyû része érje az omlettet, és megformázom. Ha nincs bambusztekercselõnk, az sem gond, mert egyébként is nagyon szép lesz a végeredmény, de a tekercselõvel érdekes formákat is lehet készíteni, ezt fõleg a gyerekek szeretik a bentójukban. Ígérem, hogy lesz még omlett, már csak azért is, mert ez a legegyszerûbb sushi fajta. Folyt. köv... 



Folytats a blogon ... japankonyhamagyarul.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s