Jamie fél óra alatt (?)

2014-03-09

sponsored links

Egyik kedvenc szakácsom Jamie Oliver. Azt gondolom, a nagytöbbségnek nem kell õt bemutatni. Ha valaki mégsem ismerné egy mondattal talán úgy mutatnám be, hogy egy kölyökképû angol szakács óriási fantáziával. Pár éve az egyik sorozatában fél óra alatt elkészíthetõ menüket mutatott be, általában egy fõétel kétféle körettel és desszerttel.

Tavaly elindult egy kis játék bloggerkörben, a neve szakácsmustra. A lényege, hogy egy adott szakácstól kell valamilyen ételt elkészíteni, közzétenni. Ez alkalommal Markáé volt a staféta, õ ?hozta? Jamie-t.

Most az elõbb említett harminc perces fogások közül választottam egy adást, szám szerint a 10.-et. Nem mintha nem bíznék a zsenialitásában, de változtattam a dolgon, mégpedig amiatt, hogy csökkentsem az étel szénhidráttartalmát. A lisztet étkezési keményítõre cseréltem, tésztaburok helyett pedig sajttetõt kapott. A tálalást is megváltoztattam kicsit, nekem nincsenek olyan mutatós edényeim, mint Jamie-nek? A desszertet kihagytam, de az is belefért volna, ha akartam volna. Egyébként a 30 percet majdnem sikerült is tartanom, de én azért ráérõsebben készítettem. Az íze tökéletes volt, ahogy vártuk. Azért azt elmondhatom, hogy egy órába még egy laza mosogatás is belefért, aztán fotóztam. Íme:

Csõben sült csirkeragu tört répával és mentás zöldkörettel

DSC_6470s

Hozzávalók 4 fõre:

60 dkg csirkecomb-filé

4 nagy fej gomba

1 csokor újhagyma a zöldjével együtt

Olívaolaj a sütéshez

Só, bors

10 dkg vaj

20 dkg fehér cheddar

Szerecsendió, babérlevél, kakukkfû

3 dl tejszín

4 ek étkezési keményítõ

1 kk mustár

Rozmaringágacska a díszítéshez

70 dkg répa

50 dkg borsó

6 dl húsalaplé

1 ág menta

2 salátaszív

Fél citrom leve



A raguhoz a húst egycentis csíkokra, a gombát szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyõben felforrósítunk 3 ek olívaolajat, rádobjuk a gombát. Mikor elkezd összeesni, hozzáadjuk a csirkét és az újhagymát, valamint 5 dkg vajat. A hús fehéredéséig pirítjuk, idõnként megkeverjük. Ráreszelünk egy negyed szerecsendiót, beletördelünk két babérlevelet, valamint rácsipegetünk egy ág kakukkfüvet. Kicsit sózzuk, alaposan megborsozzuk. Megszórjuk két ek étkezési keményítõvel. Beleöntjük a tejszínt, a mustárt és 3 dl húslét. Alaposan összeforgatjuk, nagy lángon besûrítjük a ragut. Elosztjuk 4 csészébe, a sajtot rászeljük a tetejükre.

DSC_6452s

A rozmaringágat kicsit megforgatjuk olívaolajban, a sajt közepére helyezzük.

DSC_6456s

Az egészet forró grillsütõbe toljuk, 5 perc alatt ráolvasztjuk a ragura, az a jó, ha kicsit meg is barnul.

Közben a répát hajszálvékonyra szeleteljük, egy lábasba tesszük. 2 cm-nyi vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, ebbe is teszünk kakukkfüvet. Rátesszük a fedõt, nagy lángon 10 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedõt, majdnem az összes vizet elfõzzük. Krumplinyomóval durvára törjük. Egy tálba tesszük, kakukkfûlevélkékkel díszítjük.

A borsós körethez a másik 5 dkg vajat egy serpenyõben felolvasztjuk, rászórjuk a borsót, rácsipegetjük a mentaleveleket. Megszórjuk 2 ek étkezési keményítõvel, felöntjük a másik 3 dl alaplével. A salátaszívet felszeleteljük 3 cm-esre, a borsóhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, 5 percig fõzzük, addigra a szaft is besûrûsödik. Meglocsoljuk a citromlével és tálalhatjuk ezt is.

DSC_6464s


Hasonló bejegyzések:




O
Jamie Oliver ? az elsõ kedvenc


O
Könnyû nyári ebéd


O
Diabetikusan is finomat


O
Ronda és finom




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s