Jalousie, a maradékok megmentõje: maradék sült húsból készült sajtos-pórés pástétom tésztában sütve
sponsored links
Nem ez az elsõ jalousie recept az oldalon. Nem készítek túl gyakran, csak akkor, amikor kilátástalan egy adag maradék sült hús sorsa. Inkább a sült csirke vagy sült tyúk maradékból készül nálam, most viszont a malaccsülök maradékát hasznosítottam, már másnap. Mondhatni még frissen, majdnem melegen.
Tervszerûen haladtam az újév elsõ napjaira betervezett ételekkel, nem számoltam maradékkal.
Mindössze 25 dkg bõr nélküli csülökhús maradt, nem akartam pakolgatni, vagy hagyni, kiszáradni, ezért gondolkodtam el rajta, hogy mit is kezdjek vele. Szinte azonnal jött az ötlet.
Évekkel ezelõtt találtam rá erre az általában hagymás, sajtos, gombás húspástétommal töltött tésztára, ahol a pástétom sült húsból, a tészta leveles tésztából készül. A zsaluszerû formázásról kapta a nevét, ami roppant találó. Az elsõk között posztoltam az ételeim között.
Hadd ejtsek néhány szót a legutóbb kikísérletezett kelt tésztámról, amivel a sajtos-kolbászos kifliket is sütöttem. Körülbelül olyan szinten vált be, mint a kovászos kenyértésztám vagy a pizza tésztám. Egyszerûen kifogástalan. Ízletes, könnyû, jó a tartása, akár két napig is friss marad.
Még jó, hogy nem veszek a jalousie-hez kész leveles tésztát, amikor ilyen csodás kelt tésztát tudok, ráadásul a saját ...