Ja, hogy mi az a lepcsánka??????

2014-04-10

sponsored links

DSC_0043.JPG

Már írtam errõl a laktató és mindenki számára ismert ételrõl régebben, itt olvashatjátok.

http://mikormennyi.blog.hu/2012/09/21/tenyleg_itt_az_osz

Most a wikipédiát hívom segítségül az elnevezés magyarázatához:

 Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), lepcsánka HajdúságbanNyírségben gánica[2] (Õrség), matutka(Közép-Magyarország), krumliprósza (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beréberétcicege,tócsienge-mengekrumplimálé. Emellett a rösztike, a harularöstiburgonyalepkepotyiplackibramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény,

De a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve.

Igen, ez a lényeg!

Amit én most más zöldségekkel együtt készítettem el.

DSC_0048.JPG

A tavasz beköszöntével a pincében tárolt zöldségek sorsa rosszabbra fordul. A krumpli erõteljesen csírázik, a sárgarépa meg egyszerûen elrohad. 

Igyekszem ezért több ételben felhasználni az egészséges példányokat, menteni a menthetõt.

Íme a zelleres-sárgarépás lepcsánkám.

Hozzávalók:

10-12 db közepes burgonya

1 nagy fej zeller

6 szál sárgarépa

2 tojás

25 dkg liszt

só,bors ízlés szerint

fél dl tejföl

petrezselyemzöld

1 teáskanál fokhagymapor

1 közepes fej reszelt vöröshagyma

DSC_0039.JPG

A krumplit,zellert,sárgarépát lereszeljük. összekeverjük a többi hozzávalóval és fûszerekkel.

Kicsit állni hagyjuk.

Olajat forrósítunk és kanállal beleteszünk 3 adagot.Alaposan lelapítjuk, hogy jól átsüljön.

DSC_0040.JPG

Félidõnél megforgatjuk, majd kiszedjük és tálaljuk.

Per pillanat joghurtra fájt a fogam, azt tettem a tetejére! Igazán ütõs párost alkotnak!

Sokan nem tesznek bele petrezselyemzöldet, innen üzenem: az kihagyhatatlan!

Ha kipróbálod, nem akarod máshogy készíteni!

 DSC_0052_1.JPG

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/04/10/ja_hog...

sponsored links

Keres?s