Ja, hogy mi az a lepcsánka??????
sponsored links
Már írtam errõl a laktató és mindenki számára ismert ételrõl régebben, itt olvashatjátok.
http://mikormennyi.blog.hu/2012/09/21/tenyleg_itt_az_osz
Most a wikipédiát hívom segítségül az elnevezés magyarázatához:
Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica[2] (Õrség), matutka(Közép-Magyarország), krumliprósza (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege,tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény,
De a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve.
Igen, ez a lényeg!
Amit én most más zöldségekkel együtt készítettem el.
A tavasz beköszöntével a pincében tárolt zöldségek sorsa rosszabbra fordul. A krumpli erõteljesen csírázik, a sárgarépa meg egyszerûen elrohad.
Igyekszem ezért több ételben felhasználni az egészséges példányokat, menteni a menthetõt.
Íme a zelleres-sárgarépás lepcsánkám.
Hozzávalók:
10-12 db közepes burgonya
1 nagy fej zeller
6 szál sárgarépa
2 tojás
25 dkg liszt
só,bors ízlés szerint
fél dl tejföl
petrezselyemzöld
1 teáskanál fokhagymapor
1 közepes fej reszelt vöröshagyma
A krumplit,zellert,sárgarépát lereszeljük. összekeverjük a többi hozzávalóval és fûszerekkel.
Kicsit állni hagyjuk.
Olajat forrósítunk és kanállal beleteszünk 3 adagot.Alaposan lelapítjuk, hogy jól átsüljön.
Félidõnél megforgatjuk, majd kiszedjük és tálaljuk.
Per pillanat joghurtra fájt a fogam, azt tettem a tetejére! Igazán ütõs párost alkotnak!
Sokan nem tesznek bele petrezselyemzöldet, innen üzenem: az kihagyhatatlan!
Ha kipróbálod, nem akarod máshogy készíteni!