ITT A PIROS HOL A PIROS- RETEK?
sponsored links
Ha Te is szeretsz kertészkedni, és nem mellékesen szereted azokat a zöldségféléket az asztalotokra tenni, amelyeket saját magad termeltél, az elsõk között örvendezhetsz a hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg-, és fagytûrõ, õ az egyik legkorábban elvethetõ zöldség.
Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai, már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február?március környékén elvethetõk. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15?20 cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap.
A káposztafélék családjába tartozó hónapos retek? alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100 gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges étkezés szerves részét képezi. Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentõs mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium.
Szervezetünkre gyakorolt kedvezõ hatásai a következõk:
- magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
- alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthetõ bármelyik diétába
- megszûnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekõ megelõzését
- enyhíti a köhögést
- csökkenti a koleszterinszintet,
- fertõtleníti a nyálkahártyát,
- serkenti az agymûködést és aktiválja az idegsejteket.
- csökkenti a puffadást
- mérsékli a vesekõ kialakulásának esélyét,
- csípõssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
- erõsíti az immunrendszert
Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de lehet párolni is. De fõzhetünk belõle levest, vagy akár tölthetjük is.
RECEPTEK
RETEKLEVES
Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, zsiradék, só, cukor, liszt, tej, víz.
A hónapos retket hasábokra vágunk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk.
FÛSZERES RETEKSALÁTA
Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evõkanál ecet, méz, 4 evõkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfû, menta, bazsalikom és metél?hagyma
A megtisztított és megmosott retket vékony szeletekre vágjuk. A sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat elkeverjük, beletesszük a retket, és az egészet letakarva körülbelül 20 percig érleljük. A zöld f?szer növényeket leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A metélõ hagymát karikákra vágjuk. A zöld fûszereket óvatosan a reteksalátába forgatjuk.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 12 dg közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsõket az olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított snidlinget, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsõkbe.
Jó étvágyat mindenkinek!