Itt a gombaszezon (végre!)
sponsored links
Hülye vevõ: Hamburger van?
Lali: Van. Milyen legyen?
Hülye vevõ: Gombás van?
Lali: Van.
Hülye vevõ: Akkor gombásat. A gomba kínai?
Lali: Igen.
Hülye vevõ: Akkor nem kell.
Lali: Miért?
Hülye vevõ: Konzervíze van.
Lali: Ez nem konzerv, ez üveg.
Hülye vevõ: Akkor üvegíze, nem kell. Inkább kérek egy hot-dogot.
(Üvegtigris 2.)
Ne vegyetek konzerv gombát. ? ? Mert végre itt a gombaszezon!
Hozzávalók 2 fõre:
70 dkg burgonya
2 marék rizike (fenyõalja)
2 marék vargánya
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
só, frissen õrölt bors
1 kis csokor friss kakukkfû
3-4 evõkanál olívaolaj
A rizike is a szívem csücske, imádom. Gyönyörû színe van, roppanós állaga és parfümre emlékeztetõ, csodálatos illata. Bevallom, ezerszer többre becsülöm, mint például a rókagombát (aminek aztán télleg se íze, se bûze szerintem, csak nem férgesedik, ezért kedvelik), szóval nagyon örültem hogy találtam az árusoknál.
A krumplit megpucoltam, 3-4 milliméteres vastag karikákra vágtam. A gombafejeket egyben hagytam. Egy nagy vájlingban összekevertem mindent: krumplit, gombát, a nem túl vékony karéjokra vágott hagymát, az apróra kockázott fokhagymát, a kakukkfûlevélkéket, sót, borsot, olívaolajat. Jól átkevertem, és a nagy gáztepsire szétterítettem. Elõmelegített sütõben, olyan 180 fokon 40 percig sütöttem.
Lali: Van. Milyen legyen?
Hülye vevõ: Gombás van?
Lali: Van.
Hülye vevõ: Akkor gombásat. A gomba kínai?
Lali: Igen.
Hülye vevõ: Akkor nem kell.
Lali: Miért?
Hülye vevõ: Konzervíze van.
Lali: Ez nem konzerv, ez üveg.
Hülye vevõ: Akkor üvegíze, nem kell. Inkább kérek egy hot-dogot.
(Üvegtigris 2.)
Ne vegyetek konzerv gombát. ? ? Mert végre itt a gombaszezon!
A világ legegyszerûbb (és egyik legfinomabb) ebédje. Idén sajnos nagyon száraz év volt, nyáron egyáltalán nem volt itt Zalában gomba. Úgyhogy tegnap bevásároltam a piacon, szakadó esõ ide vagy oda. Olcsó volt például a vargánya, 2000 Ft-ért adták kilóját. De vettem õzlábgombát is, mert azt egyszerûen imádjuk rántva, a kupóc* maradékából pedig fõztem egy finom és egyszerû levest. Volt még káposztagomba, galambica, rókagomba, szegfûgomba, többfajta tinorú és szürke pereszke is. (* Nálunk kupócokban árulják a gombát.)
Ma pedig megettük a rizikét - mifelénk fenyõaljának nevezik - és a vargányát egyszerûen tepsiskrumplinak elkészítve.
Hozzávalók 2 fõre:
70 dkg burgonya
2 marék rizike (fenyõalja)
2 marék vargánya
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
só, frissen õrölt bors
1 kis csokor friss kakukkfû
3-4 evõkanál olívaolaj
A rizike is a szívem csücske, imádom. Gyönyörû színe van, roppanós állaga és parfümre emlékeztetõ, csodálatos illata. Bevallom, ezerszer többre becsülöm, mint például a rókagombát (aminek aztán télleg se íze, se bûze szerintem, csak nem férgesedik, ezért kedvelik), szóval nagyon örültem hogy találtam az árusoknál.
A krumplit megpucoltam, 3-4 milliméteres vastag karikákra vágtam. A gombafejeket egyben hagytam. Egy nagy vájlingban összekevertem mindent: krumplit, gombát, a nem túl vékony karéjokra vágott hagymát, az apróra kockázott fokhagymát, a kakukkfûlevélkéket, sót, borsot, olívaolajat. Jól átkevertem, és a nagy gáztepsire szétterítettem. Elõmelegített sütõben, olyan 180 fokon 40 percig sütöttem.
Paradicsomsalátával tálaltam. (Amíg még van finom kerti paradicsom... már nem sokáig ehetjük sajna.)