Isten hozott, Gersli...
sponsored links
Megint egy számunkra újdonság érkezett a konyhába. Árpagyöngy, hántolt árpa, császárgersli, gersli néven ismeretes. Évszázados alapanyag, most azonban újra reneszánszát éli. Sokan a töltött káposztát vagy a sóletet el sem tudják képzelni nélküle, de felhasználása ennél sokrétûbb is lehet.
Ismert és régi alapanyag a Kárpát-medencében. Sõt, ha még elõbbre megyünk az idõben, akkor azt találjuk, hogy a honfoglaló magyarság, illetve már elõdeik is használták, sok türk népnél pedig meghatározó volt. Állítólag maga az árpa szó is török (türk) eredetû, Dr. Detre Csaba: Hun szavak, szövegek címû munkájában változatlan alakban talált rá. Rögtön tegyük hozzá, hogy ennek a szótárnak a létjogosultságát, megjelenése óta sokan vitatják.
Európában elõszeretettel adták hússal, mindenféle zöldséggel a gladiátorok asztalára, sõt a vikingeknél és a frankoknál is nagy szerephez jutott. Tehát nem volt számunkra újdonság, azonban az évszázadok alatt betelepített nagyszámú német nyelvû közösségnek köszönhetõen egy új nevet is kapott. Az árpa németül Graupen, Gerste, majd ebbõl némi csavarással gerstl, végül egyszerûen gersli lett.
Európában elõszeretettel adták hússal, mindenféle zöldséggel a gladiátorok asztalára, sõt a vikingeknél és a frankoknál is nagy szerephez jutott. Tehát nem volt számunkra újdonság, azonban az évszázadok alatt betelepített nagyszámú német nyelvû közösségnek köszönhetõen egy új nevet is kapott. Az árpa németül Graupen, Gerste, majd ebbõl némi csavarással gerstl, végül egyszerûen gersli lett.
A tavaszi árpa felhasználása alapvetõen kettõs irányultságú. Szemtermése hasonlóan kedvezõ dietetikai hatású, mint az õszi árpáé, így igen elõnyösen lehet az együregû gyomrú állatfajok takarmányozásában felhasználni. Igen nagy tömegû tavaszi árpát használ fel a söripar malátakészítésre. A sörárpának speciális minõségi követelményei vannak, a fejlõdõ országokban pedig az ...