Ismerkedjünk a raclette sütéssel!
sponsored links
Amióta a világ jobban megnyílt a hétköznapi emberek számára is, külföldi munkavállalás vagy akár kirándulás formájában, egyre több kultúrát s ezzel együtt egyre több nép konyháját ismerjük meg, s egyre több és több érdekes alapanyag, recept, étel, elkészítési módozat, gyûrûzik be a mi konyhánkba is. Az egyik ilyen a raclette sütés vagy raclettezés is, amelyet mi személy szerint a Svájcban dolgozó fiútestvérem által ismertünk meg. A raclette igazából egy izzószálakkal mûködõ elektromos grillsütõ, amelynek ma már több változatát is megvásárolhatjuk a mi üzleteinkben is.
A raclettezés családi és baráti összejövetelek tökéletes kiegészítõje lehet, hiszen, ha a hozzávalókat elõkészítjük, akkor senkinek sem kell a konyhában tevékenykednie, kimaradnia a társaságból, a beszélgetésbõl, hiszen a raclette sütõt körbeülve mindenki önmagának sütheti a sajtot, húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, amit csak megkíván.
A raclette eredetileg Svájcból, Wallis kantonból származik és több mint 400 éves hagyományra tekint vissza. Az elsõ írott utalások a XIX. század elejérõl egy hagyományról számolnak be, amely szerint a gazdag lakomákat ?fromage rôti?-vel, tehát sült sajttal kezdik meg és fejezik be.
A népmonda szerint pedig a pásztorok eledele volt eredetileg, mert tél vége felé mikor már fogyóban volt a szalonna és a kolbász, akkor krumplira, savanyú uborkára és száraz sajtra fanyalodtak. Egyszer egy pásztor túl közel ült a tûzhöz és a kezében megolvadt sajt rácsepegett a krumplira, innen ered a raclette.
A sült sajt a raclette nevet 1909? ben kapta, amikor egy kantonális borkostoló alkalmával a különbözõ borokat sült sajt kíséretében kínálták. A francia racler eredetû szó magyarul azt jelenti, gyalulni.
Svájcban annyira közkedvelt ez a készítési mód, hogy ma már speciális raclette éttermek hívják kostólásra a vendégeket, ahol tûz fölé tartott sajttömbökrõl ömlik a folyékony sajt a krumplira.
Tehát eredetileg csak krumplival fogyasztották a folyékony sajtot, de ma már zöldségeket (gombát, paprikát, hagymát), tojást, bepácolt csíkokra vágott húst is süthetünk, fogyaszthatunk mellé savanyú uborkát, baby kukoricát, ecetben eltett gyöngyhagymát, csípõs paprikát vagy bármit amit szeretünk.
És nem csak kényelmes hanem egészséges is a raclette, hiszen a raclette gránitlapján grillezhetünk, a kis serpenyõcskékben pedig sajtot olvaszthatunk, tojást süthetünk. Svájcban leggyakrabban a Raclette nevû olvadós de nem szétfolyó sajtot használják, az aromás sajtot kedvelõk pedig a híres Appenzellert.
Raclette sajtot már nálunk is árulnak, de bármilyen félkemény, legalább 30 százalékos zsíros sajt használható hozzá.
Az alábbi receptek inkább csak ötlet gyanánt szolgálnak, hiszen raclettezéskor mindenki egyénien válogathat az elõkészített alapanyagok közül, a recepteknek, változatoknak csak az alapanyagok és az ízlésünk szab határt.
Fõtt lila krumpli sonkával, sajttal
Hozzávalók (4 személy részére): 4 fõtt lila krumpli, 4 szelet sonka, 8 szelet sajt.
Elkészítése: A kis serpenyõ aljába helyezzük a fél karikára vágott lila krumplit, ráfektetünk egy sajt szeletet, rátesszük a sonkát, a második sajt szeletet, majd a megmaradt fél lila krumplit. Betesszük az izzószálak alá sülni. Amikor a sajt megolvadt azonnal fogyasztjuk.
Tükörtojás zöldségekkel
Hozzávalók (4 személy részére): 2 szelet sajt, 2 ? 3 gomba, néhány karika hagyma, paprika, 4 tojás.
Elkészítése: A sajt szeleteket kettõbe vágjuk, hogynégy kis szeletünk legyen. A kis serpenyõbe beleütjük a tojást , ráhelyezzük a felszeletelt zöldségeket, a sajtot, betesszük az izzószálak alá sülni. Amikor a tojás megsült azonnal fogyasztjuk.