Isler, vagy valami hasonló
sponsored links
Imádjuk az islert, vagy bármit ami hasonlít rá. Lényeg, hogy finom puha tésztája legyen, kellemesen pikáns gyümölcs lekvárral legyen töltve és vastag étcsokoládé máz borítsa.
Sok recept kipróbálása után Boldog Kukta Krumplis linzere lett a befutó recept alap, s csak icipicit machináltam rajta.
Hmmmmm....
Mivel ezek a szempontok hajtottak isler ügyileg, így nem törekedtem rá, hogy a klasszikus receptet használjuk itthon.
Sok recept kipróbálása után Boldog Kukta Krumplis linzere lett a befutó recept alap, s csak icipicit machináltam rajta.
Tölteni "vegyített" gyümölcslekvárt használtam. Szándékosan nem vegyes gyümölcsöt írtam, mert mikor kisültek a kis korongok feltettem a nagy kérdést:
- Lányok milyen lekvár kerüljön a sütibe?
- Epeeeeeeeeeeeeer!
- Baraaaaaaaaaaaack!
- neeeeeeem valami mááááááááááás!
Na remek, éljen az egységes vélemény, így fogtam a botmixert és a hozzátartozó edényt, bele tettem 2 evõkanál, eper, barack és meggy lekvárt, majd adtam nekik és már vittem is kóstolni.
- Anya pont ilyenre gondoltam!
- Én is!
Na remek, mert Én is.
Tehát akkor a hozzávalók a Mi islerünkhöz:
40 dkg liszt
25 dkg hajába fõtt burgonya
10 dkg porcukor
5 dkg vaníliás cukor
15 dkg sertészsír
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
2 evõkanál eper, barack és meggy lekvár
sok sok csoki, minimum 3 tábla, de persze ez ízlés dolga
A burgonyát megfõzöm, még forrón megpucolom, összetöröm és hozzáadom a zsírt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert szódabikarbónát és sót. Ha a tészta összeállt, pár órára hûtõbe teszem, van, hogy egy egész egy éjszakára, s van, hogy megfelezem a tésztát és lefagyasztom sietõsebb idõkre.
A jól kihûlt tésztát maximum fél centi vastagra nyújtom, kb 5 cm-es köröket szúrok ki belõle, sütõpapírral bélelt tepsire rakom és jó forró sütõben szép halványra sütöm.
Rácsra szedem kihûlni, majd jöhet a lekvárturmix, egy korong, egy teáskanál lekvár, még egy korong.
Ha kész a töltés, fél órát várok és már olvasztom is a csokoládét, mert olyan gyorsan megszívja magát a tészta lekvárral, hogy már lehet is mártogatni. Amint a máz megdermedt, már ehetõ is, puha, finom és gyorsan fogy.